Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Debattartikel om IT-säkerhet » Kryptoblog

Debattartikel om IT-säkerhet

September 5th, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Moderata riksdagsledamöterna Eliza Roszkowska Öberg och Karin Enström har skrivit en debattartikel på Dagens Samhälle där de uppmanar till att Ta itu med IT-säkerheten. Artikeln är en relatvit allmän hållen artikel om hot mot IT-infrastruktur och samhällets beroende av denna infrastruktur. Författarna skriver:


Att it-säkerhet berör i stort sett alla sektorer i samhället gör frågan extra svår att överblicka och hantera strategiskt. Nya tekniska lösningar öppnar fortlöpande nya möjligheter att störa it-systemen. Två exempel är den ökade integrationen mellan fasta och mobila tjänster och floran av sociala nätverk som länkas samman.
...
Vi måste nu se till att följa de strategier som finns för hur vi ska möta kriser och hot i vår vardag. Det ska inte behövas en allvarlig incident för att vi riksdagsledamöter och andra ansvariga ska ta tag i frågan på ett ansvarsfullt sätt.


Ytterst är det en demokratifråga: Statsmakten måste kunna skydda sina samhällskritiska system, och därigenom sina medborgare, så att fientligt sinnade aktörer, kriminella nätverk eller enskilda personer inte kan åstadkomma skada.

Artikeln innehåller en generell uppmaning till i första hand kommuner och landsting att ta tag i säkerhetsarbetet. Intressant att iaf se att det finns riksdagsledamöter som ser IT-säkerhet som någonting viktigt.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.