Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Vad kommer efter FRA-lagen? » Kryptoblog

Vad kommer efter FRA-lagen?

August 31st, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Det kan inte vara roligt för regeringen, eller vara FRA-förespråkare i alliansen; varje dag är det något nytt problem som dyker upp kopplat till FRA-lagen. I dag var det Norge, där det enligt Ekot är stor debatt om den Svenska FRA-lagen. Problemet är att mycket av den Norska internationella kommunikationen går via Sverige och därmed blir lovligt byte för FRA. Oppositionen i Norge kräver nu att Norska regeringen pratar med den Svenska regeringen. Motsvarande diskussion förekommer även i Finland.

Jag skulle inte bli förvånad om någon från Svenska regeringen uttalar något i stil med att det naturligtvis inte är Norge eller Finland som är intressanta för FRA att lyssna på. Men oavsett vem det är som man är intresserad av måste man vara extremt blind, döv och fast i vinkelvolten för att inte ha noterat att FRA-lagen är på gång. Och frågan är vad lede fi gör då.

I det här sammanhanget känns det väldigt relevant att läsa en artikel i NY Times om hur kommunikation i allt högre grad går runt USA:


During the network’s first three decades, most Internet traffic flowed through the United States. In many cases, data sent between two locations within a given country also passed through the United States.

Engineers who help run the Internet said that it would have been impossible for the United States to maintain its hegemony over the long run because of the very nature of the Internet; it has no central point of control.

And now, the balance of power is shifting. Data is increasingly flowing around the United States, which may have intelligence — and conceivably military — consequences.

American intelligence officials have warned about this shift. “Because of the nature of global telecommunications, we are playing with a tremendous home-field advantage, and we need to exploit that edge,” Michael V. Hayden, the director of the Central Intelligence Agency, testified before the Senate Judiciary Committee in 2006. “We also need to protect that edge, and we need to protect those who provide it to us.”

Indeed, Internet industry executives and government officials have acknowledged that Internet traffic passing through the switching equipment of companies based in the United States has proved a distinct advantage for American intelligence agencies. In December 2005, The New York Times reported that the National Security Agency had established a program with the cooperation of American telecommunications firms that included the interception of foreign Internet communications.

På Internet routar man runt problemen, även om problemet råkar vara USA. Att routa runt Sverige är i alla fall på lite sikt inte speciellt svårt. Det kostar pengar och kräver en del kompetens (vilket man kan köpa för pengar).

Nu börjar vi närma oss pudelns kärna: Vad händer när FRA-lagen spelat ut sin roll?

FRA har fått igenom förändrad lagstiftning i Sverige. Vidare har man fått specialanslag för anskaffning av utrustning. Det kommer även att behövas extra pengar för uppbyggnad av samverkanspunkter och kommunikation från samverkanspunkter till FRA:s lokaler. Lokaler som man vill rusta upp för att kunna växa som organisation. Allt detta borde rimligtvis ställa lite krav på motprestationer.

FRA pratar själv om Rapportproduktion, dvs man producerar något som levereras till sina kunder. Om (när) råvarutillgången försvinner torde FRA få svårt att leverera rapporter, detta trots allt FRA har fått sig tilldelat. Som före detta FRA-medarbetaren Peter Englund uttryckte det:


Faran är att det blir som att tömma en hel sjö för att fiska kräftor, men bara för att upptäcka att där enbart fanns gös.

Sedan tidigare har FRA försökt att bredda sin verksamhet genom att börja tillhandahålla tjänster inom informationssäkerhetstjänst. Men detta kan inte vara FRA:s framtid. Så vad händer istället?

Det har redan talats mycket om syftesglidning, men jag skulle tro att man kommer att få svårt att släppa att verkligeheten springer ifrån FRA och dess uppdragsgivare. För mycket har investerats (i pengar, prestige, karriärer). Ingen vill realisera förlusten. FRAs huvudverksamhet och produktion måste upprätthållas. På något sätt.

Så vad blir då nästa steg?

Jag vet inte, utan söndagsfilosoferar mest. Vad tror du?

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

12 comments

  1. Erik says:

    Jag tror att det inte är lönt för andra länder att försöka routa runt Sverige. USA och Sverige är ju långt ifrån de enda länderna som övervakar sitt lands trafik i syfte att värna om nationens säkerhet. Man kan nog dessutom utgå från att de flesta i-länders underrättelsetjänster avlyssnar sin trafik, och gör det utan att informera allmänheten om detta.

    Sen har vi ju dessutom nätägarna själva; det vill säga telekombolagen, ISP:erna, sattelitoperatörerna med flera; som i många fall övervakar trafiken i sina nät.

    Även om andra länder ändå skulle välja att routa sin trafik utanför Sveriges gränser så tycker jag inte att FRA-lagen har tappat sitt syfte. Om en terrorist i Sverige till exempel vill maila sina utländska kollegor så lär ju trafiken någonstans passera Sveriges gräns (och kunna plockas upp av FRA), oavsett hur Norge (och andra länder) väljer att routa sin trafik.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.