Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Hantera nycklar med Googles KeyCzar » Kryptoblog

Hantera nycklar med Googles KeyCzar

August 19th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Google har släppt ett verktyg för att hantera nycklar kallat KeyCzar.

KeyCzar

Nyckelhantering är en av de riktigt svåra momenten när det kommer till kommunikationssäkerhet (både design och implementation). Tanken med KeyCzar är att underlätta för applikationsutvecklare genom att tillhandahålla ett bibliotek som sköter nyckelhanteringen på ett bra sätt. Några av funktionerna som KeyCzar erbjuder är:

 • Nyckelrotation och versionshantering av nycklar inkl att återkalla (döda) nycklar.

 • Implementation av bra algoritmer och vettiga nyckellängder.

 • Generering av initialvektorer (IV) och signaturer.

 • Stöd för att kryptera/dekryptera och verifiera.

 • Stöd för applikationer skrivna i Java eller Python.

Bra algoritmer och vettiga längder är vad Google själva skriver, och det låter fluffigt. Men tittar man i den utmärkta designdokumentationen för KeyCzar ser man att de använder 1024-bit DSA med SHA-1 för signering. KeyCzar stödjer även RSA OAEP med 512-2048 bitar för publik kryptering och RSA SHA-1 med 512-2048 bitar för publik signering. Vidare används AES 128, 192 och 256 med CBC-mod för symmetrisk kryptering och HMAC med SHA-1 och 256 bit nyckel för symmetrisk signering.

KeyCzar genererar X.509-fält och allt annat pill som brukar ställa till det vid implementationer. Allt du behöver göra är att skapa ett KeyCzar-objekt och sedan lita på att KeyCzar gör rätt.

Enligt Google har KeyCzar ett enkelt API. Om det är enkelt eller ej är en bedömningsfråga, men jag hade iaf inga problem att på några få minuter ladda ner, installera och sparka igång KeyCzar i en testapplikation. Google påpekar även att:


Keyczar sacrifices some flexibility in favor of safety and ease of use. Protecting developers from mistakes and handling details for them may also hide useful underlying features. Please see the NonGoals wiki page for a description of things that Keyczar is not.

Av de saker KeyCzar inte är listar Google bla att det inte är en ersättning för OpenSSL eller vara en komplett PKI-lösning.

KeyCzar började som Ben Lauris startprojekt när han började på Google. Projektet togs sedan över av Googles säkerhetsteam som nu ansvarar för utvecklingen.

KeyCzar är Apache 2.0-licensierad och finns att ladda ner (Java, Python). Här finns Java-dokumentationen och här finns Python-dokumentationen. Slutligen finns det även ett diskussionforum (en grupp) för KeyCzar. Än så länge är det dock med KeyCzar-skaparna som postat i gruppen.

Jag tycker att KeyCzar är ett bra initiativ av Google och om det fungerer som det står i dokumentationen och det inte finns en massa fel i KeyCzar är det ett bra tillskott i verktygslådan för att bygga IT-säkerhet.

En fundering: I USA är det populärt att utnämna Tsarer för olika saker. Ex finns det en cybersäkerhets-tsar. Med tanke på alla starka signaler och liknande begrepp och koncept som verkar lånas in friskt, när får Sverige sin första tsar-någonting? Eller blir den svenska varianten hertig eller baron?)

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

 1. ted says:

  >En fundering: I USA är det populärt att utnämna Tsarer för olika saker. Ex finns >det en cybersäkerhets-tsar. Med tanke på alla starka signaler och liknande >begrepp och koncept som verkar lånas in friskt, när får Sverige sin första
  >tsar-någonting? Eller blir den svenska varianten hertig eller baron?)

  ‘Kaiser’ borde väl vara logiskt…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.