Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
NXP försöker stoppa publicering av MiFare-analys » Kryptoblog

NXP försöker stoppa publicering av MiFare-analys

July 14th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Jag har postat ett par gånger tidigare om kretstillverkaren NXPs MiFare-system och det egenutvecklade och rejält trasiga kryptot CRYPTO1 som används i Classic-varianter av systemet. MiFare Classic används bland annat av Lokaltrafiken i London och kallas där Oyster Card.

Ett Oyster Card.

Boingboing rapporterar nu att NXP satt press på forskare vid Radboud University i Nijmegen, Holland för att stoppa publiceringen av sina forskningsresultat som visar ännu fler svagheter i MiFare. NXP har helt enkelt stämt forskarna och åberopar säkerhet som skäl att stoppa publiceringen.

Och självklart innebar detta att artikeln NXP försöker stoppa har smitit ut på nätet. Ett tag fanns artikeln på Wikileaks, men försvann. Däremot har den dykt upp både på Cryptome och på ArXiv.

Artikeln A Practical Attack on the MIFARE Classic beskriver enligt sammanfattninen:


The MIFARE Classic is the most widely used contactless smart card in the market. Its design and implementation details are kept secret by its manufacturer.

This paper studies the architecture of the card and the communication protocol between card and reader. Then it gives a practical, low-cost, attack that recovers secret information from the memory of the card.

Due to a weakness in the pseudo-random generator, we are able to recover the keystream generated by the CRYPTO1 stream cipher. We exploit the malleability of the stream cipher to read all memory blocks of the first sector of the card. Moreover, we are able to read any sector of the memory of the card, provided that we know one memory block within this sector. Finally, and perhaps more damaging, the same holds for modifying memory blocks.

Värt att notera att attacken sker över radiogränssnittet (RFID-standarden ISO 14443). Dvs det är inte så att man plockat isär ett MiFare-kort och attackerat chipet, utan försöker efterlikna ett troligt scenario där någon trådlöst försöker klona ett kort.

Artikeln är rejält matig och innehåller en pedagogisk och bra genomgång av hur MiFare Classic fungerar. Då det finns svenska användare av MiFare är det värt att upprepa artikelns rekommendationer:


For short term improvements we recommend not to use sector zero to store secret information. Configure key B as readable and store random information in it. Do not store sensitive information in the first 6 bytes of any sector. Use multiple sector authentications in one transaction to thwart attackers in an attempt to recover plaintext. This is only helpful when value block commands are not allowed. Value block commands are shorter than a read command and will enable a shift of the keystream.

Another possibility, that might be viable for some applications, is to employ another encryption scheme like AES in the backoffice, and store only encrypted information on the tags. To prevent unauthorized modification of a data block, an extra authentication on this data could be added. This authentication
is then verified in the backoffice.

Proper fraud detection mechanisms and extra security features in the backoffice are necessary to signal or even prevent the types of attacks described above. In general, the backoffice systems collecting and processing data that comes from the readers are a very important second line of defense.

On the long term these countermeasures will not be sufficient. The mifare Classic card has a closed design. Security by obscurity has shown several times that at some point the details of the system will be revealed compromising security. Therefore we recommend to migrate to more advanced cards with an open design architecture.

Forskarna har även gjort en fin film som visar hur deras attack går till. Om deras scanning är så snabb som filmen visar är det här riktigt skrämmande:

Vad skall man säga om NXPs agerande? Istället för att arbeta tillsammans med forskarna och exempelvis i samband med publiceringen ordna seminarier för sina kunder om hur de skall agera för att skydda sig och sina kunder lyckas NXP med att:

  1. Reta upp forskarna och förstöra möjligheterna till samarbete

  2. Garantera att artikeln och information om hur MiFare Classic skall attackeras kommer ut på ett okontrollerat sätt

  3. Framstå som ett otrevligt, aggressivt och ett säkerhetsmässigt inkompetent företag

Tre dumheter på samma gång, det är nästan bättre än ett Kinderägg.

Kinderägg.
(Ett Mifare-Kinderägg. Öppna och bli överraskad av NXP)

Slutligen noterar jag att BBC rapporterar att Londons lokaltrafik har problem med sitt Oyster card-system. Oklart om det har att göra med en attack mot CRYPTO1 dock.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.