Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Lite mer tankar om eSTREAM » Kryptoblog

Lite mer tankar om eSTREAM

April 20th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

(Uppdaterad med lite egna åsikter om strömkryptons vara eller inte vara.)

Jag kom att det fanns ett par saker till från avslutningen av eSTREAM värda att nämna.

I slutrrapporten som presenterar eSTREAM-portföljen finns det även med resultatet från den omröstning som genomfördes på workshopen State of the Art Stream Ciphers – SASC 2008.

Deltagarna i workshopen ombads att dela ut poäng till de olika eSTREAM-kandidaterna. +5 för kandidater som ansågs vara very suitable och -5 för kandidater som ansågs vara not very suitable.

För kandidaterna i profil ett blev utfallet så här:


Rabbit 2.80
Salsa20 2.80
Sosemanuk 1.20
HC-128 0.60
NLS v2 -0.60
LEX v2 -1.20
CryptMT v3 -1.40
Dragon -1.60

För kandidaterna i profil två blev utfallet så här:


Trivium 4.35
Grain v1 3.50
F-FCSR-H v2 0.52
MICKEY v2 0.17
Decim v2 -1.38
Edon80 -1.72
Pomaranch v3 -2.24
Moustique -2.50

Som man kan se av detta var det de kandidater som totalt sett fick positiva omdömen som till slut kom med i eSTREAM-portföljen. I Profil ett var det ganska jämt, och inga kandidater som var mycket populärare än andra. I profil två sticker Trivium och Grain ut ordentligt som klart mer populära än de andra.

Slutrapporten avslutas med en diskussion och noteringar de som organiserat eSTREAM har gjort.

Flera av kandidaterna i eSTREAM hade stöd för autenticiering av datat, men ingen av de kandidater som kom med i eSTREAM-portföljen har denna egenskap. Det var bara ett fåtal av kandidaterna som var självsynkroniserande, och ingen av dessa tog sig igenom eSTREAM. Organisatörerna noterar även att den kryptanalys som utförts iaf bitvis har varit ad hoc, snarare än metodisk.

Organisatörerna påpekar även att strömkrypton som Snow 2.0, även om det inte var med i eSTREAM antagligen är ett krypto som borde kunnat vara med i portföljen. Vidare nämner man TPy och Phelix (två kandidater som åkte ut) som intressanta nog att fortsätta utveckla.

Rapporten avslutas med en fråga: Stream ciphers: dead or alive? Min personliga åsikt att från vare sig ett säkerhetsperspektiv eller ett systemperspektiv är det intressant om det symmetriska kryptot är ett strömkrypto eller ett blockkrypto. Det som är intressant är om kryptot är säkert, att det kan leverera den prestanda som krävs och att storleken på implementationen är så liten som möjligt och inte medför några sidoattacker.

Blockkryptot AES med lämplig kryptomod kan erbjuda samma metodmässiga beteende som ett strömkrypto. Men om ett strömkrypto kan ge bättre prestanda än AES är det intressant för applikationer med stora bandbreddskrav – och här har vi med eSTREAM fått HC, Rabbit och Salsa20. För inbyggda system med hårda kostnadskrav är AES en dyr lösning och då är eSTREAMs krypton Grain och Trivium bra tillskott till möjliga lösningar.

Slutligen är jag lite rädd för en på tok för stor homogenitet, mer specifikt att säkerheten beror av att en enskild komponent fortsatt är säker. Några av eSTREAM-kandidaterna lånade mer eller mindre mycket från AES. Vidare har det kommit flera förslag till hashfunktioner som bygger på koncept och komponenter från AES.

Skulle det dyka upp allvarliga problem med AES är det bra att det finns alternativ. Och därför tycker jag att eSTREAM som projekt, den portfölj av kryptot vi fått med eSTREAM samt fortsatt utveckling av strömkrypton (och andra krypton, hashfunktioner etc) är bra.

Vad är din uppfattning?

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.