Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Debattinlägg om integritet och fildelning » Kryptoblog

Debattinlägg om integritet och fildelning

April 3rd, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Expressen har publicerat ett vad jag tycker intressant och bra debattinlägg om de hot mot vår integritet som dyker upp i jakten på illegal fildelning. Utgångspunkten för artikeln är det förslag regeringen lägger fram och som ser ut att gå mycket längre än vad EG-domstolen slagit fast behöver införas. Författarna till artikeln skriver bland annat:


Vi är bekymrade över att nätsamhällets löfte till medborgarna om en spännande demokratisering kan omintetgöras av beslutsfattare som värjer sig mot att ta del av tänkandet runt detta.

Vi är också oroade över att reglerarna tycks villiga att offra grundläggande demokratiska fri- och rättigheter för att upprätthålla gamla strukturer.

Dessa verkar på ett förbluffande lättvindigt vis acceptera generell registrering, övervakning och avlyssning av hela folkets kommunikation. Integritetsintresset är inte ens företrätt på utfrågningen.

Så här får det inte gå till. Riksdagen måste hålla en kompletterande utfrågning om nätsamhällets löften där även status quo får ifrågasättas och debatteras. Reglerarna kan inte enbart anpassa sig till dem som kan hotas av ny teknik.

Ett problem författarna tar upp är att i den utfrågning som upphovsrätt på Internet som arrangeras i dag ser ut att vara snedvriden.


När vi ser talarlistan för riksdagens “Offentliga utfrågning om Upphovsrätt på Internet” tydliggörs denna bristande förståelse för de förändrade samhällsroller som tekniken skapar. Evenemanget sänds direkt av SVT i morgon 3 april. Kulturutskottet låter hela sex organisationer tillkännage “branschernas synpunkter” för riksdagens ledamöter. Det handlar om organisationer med starka ekonomiska intressen av hårdare tag.

Två personer får framföra “konsumenternas synpunkter”. En är generalsekreterare för en statligt finansierad organisation. Den andre föreslog tillsammans med utredaren Cecilia Renfors att fildelande människor skall kunna förlora rätten att använda Internet och skrev i Expressen en artikel med titeln “Så rensar vi upp bland fildelarna”. Från Internetoperatörer och nätforskning får sammanlagt tre röster uttala sig.

Det har föreslagits att olika visionära tänkare skulle få höras men kulturutskottets kansli säger sig bara vilja bjuda in folk som “förespråkar de legala alternativen” och som “representerar någon”.

Författarna till artikeln är bland annat Jonas Bosson – Förening för en fri informationsinfrastruktur, Elza Dunkels – Umeå universitet, Eva Frölich – vd Frobbit AB, Patrik Fältström – Internetexpert i regeringens IT-råd, Oscar Swartz – Internetentreprenör, Staffan Truvé – vd på SICS och The Interactive Institute samt Dennis Töllborg – professor vid Handelshögskolan i Göteborg.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.