Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Skydda din laptop mot dataförluster » Kryptoblog

Skydda din laptop mot dataförluster

March 25th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Den senaste tiden har det kommit allt fler rapporter om laptops som blivit konfiskerade eller där hårddisken blivit klonad av säkerhetskontrollen på flygplatser. De flesta av dessa händelser har skett i USA, men även i England och Sudan har detta skett.

En typ av laptop som tydligen är extra besvärlig är Apples nya Macbook Air som ställer till det för säkerhetspersonalen. Enligt TSA är det i första hand den SSD-hårddisken som inte ser ut som förväntat vid röntgenundersökningen.

C|NET har publicerat en krönika av Declan McCullagh kallad Laptop Border Guide som kommer med tips på hur du skyddar din laptop mot problem i säkerhetskontrollen.

Krönikan kommer med olika tips utifrån hur paranoid (viktigt du tar din säkerhet). Jag tycker kanske att utgångspunkten (skydda din laptop mot säkerhetskontroller) är lite fjompig, men jag tycker att guiden innehåller bra tips för att skydda din laptop generellt. Det är ju inte bara i säkerhetskontroller en laptop kan hamna i orätta händer.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller mellan flygindustrin och film- och skivndustrin och deras försök att med olika typer av lagförslag och tekniska lösningar försöker styra, kontrollera och övervaka sina kunder. Utgångspunkten är att kunderna är misstänkta och behandlas därefter. Och detta är dessutom en affärsmöjlighet.

Jag är därför inte förvånad över att dett det dyker därför upp ett antal olika förslag på hur passagerarna skall förses med olika typer av prylar som håller koll på dom. Eftersom RFID-teknik är populärt är det inte alls förvånande att något kommit med ett förslag att sätta RFID-taggar på alla passagerare.

För problemet med laptop-datorer finns det även förslag på speciella, TSA-godkända laptopväskor. Som en kommentar på Schneiers blog påpekar:


Some company’s gonna make overpriced “TSA Approved” bags and there’s gonna be lots of buyers. Quite surely. “TSA Approved” certainly sounds like an excellent marketing tool too. This is so funny…

Det senaste förslaget är att utrusta samtliga passagerar med armband som kan avge elektriska stötar (motsvarande en tazer-pistol):


A method of providing air travel security for passengers traveling via an aircraft comprises situating a remotely activatable electric shock device on each of the passengers in position to deliver a disabling electrical shock when activated; and arming the electric shock devices for subsequent selective activation by a selectively operable remote control disposed within the aircraft.

The remotely activatable electric shock devices each have activation circuitry responsive to the activating signal transmitted from the selectively operable remote control means. The activated electric shock device is operable to deliver the disabling electrical shock to that passenger.

Är det någon mer än jag som funferar på vilken säkerhetsrisk ett sådant system utgör? Om någon tar över kontrollen till strömstötutrustningen går det antagligen att använda passagerarna som gisslan. Och vad skulle kunna hända om strömmen i utrustningen appliceras på flygplanet?

Det mest skrämmande är dock att någon antagligen tycker att detta är en bra idé...

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. Uffe says:

    Jag är lite mer skeptisk till att myndigheterna undersöker datorer man tar med sig över gränserna. Om jag har affärshemligheter med mig vill jag ju inte att de skall spridas utanför berörda parter, och en del länder har ju tidigare ägnat sig åt industriespionage för att gynna deras egna tillverkare (se tex http://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-144). Detsamma gäller om jag vore läkare, och har med mig patientdata för att diskutera detta med kollegor: jag vill inte att det skall spridas utanför en liten snäv krets.

    Troligen är det väl inte mycket att göra åt situationen, annat än att lämna datorn hemma och köpa en ny på plats, och tanka ner all info via SSH. Eller så, i läkarfallet, fabericerar man några ‘journaler’ om en del VIP-patienter man ‘har’, och ser till att inte ha något annat med sig. Och så ser man ju självklart till att journalerna inte innehåller namn, utan bara platser där man ‘undersökt’ patienten, som i plats och tid råkar passa med just XXX resor…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.