Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Besök på FSCONS » Kryptoblog

Besök på FSCONS

December 8th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

(Det här inlägget fylls på löpande. Start 15:30. Slut 17:50 + ett par tillägg.)

Computer Sweden har publicerat en artikel från FSCONS.

Sitter just nu på konferensen FSCONS i Göteborg.

FSCONS

Allmänna intryck från konferensen + spring i korridoren
Första intrycket är att det är mycket folk på konferensen. Pratade med ett par av arrangörerna och de trodde 150 – 200 personer, vilket såg ut att stämma. I de allmänna rummen sitter folk i små grupper och arbetar – här händer det saker.

Nybildade Svenska Wikimedia Foundation jagar medlemmar på konferensen. 100 SEK är inte mycket om det bidrar till att utveckla svenska Wikipedia.

Simon Josefsson har tidigare under dagen pratat om OpenID. Jag träffade honom och fick se de nya, smutta autenticieringsnycklarna från Yubico han har med sig.

En annan Yubikey.
Yubikey

Hamnade i en kort diskussion om acceleration av paketprocessing. Ett intressant företag är Netronome. Netronome har precis tagit över Intels utveckling av NPU:er. Utvecklar produkter för flow processing, packetanalys och applikationsacceleration. Kör med GNU/Linux.

Netronomes kort.

Red Hat Enterprise Linux 5 Virtualisation:
(Noter tagna under presentationen.)

Jan Hedström från RedHat pratar om virtualisering med Xen.

Jan Hedström - utan hatt.

Draken på virtualiseringssidan är VMware.

Olika användningsfall: Konsolidering av datacenters, stöd för heterogena system.

Virtualisering med Xen: Är en hypervisor, dvs paravirtualisering. Startade som en uppsättning patchar till Linuxkärnan utvecklade av Ian Pratt och kollegor vid University of Cambridge. GPL:ad. Hypervisorbaserad virtualisering mycket snabbare än andra virtualiseringsteknologier. Stöder de fysiska arkitekturerna IA-32, x86-64, IA-64 och PowerPC. Jan tror inte att IA-64 eller PowerPC är speciellt intressant.

Hypervisorn ansvarar för IRQ routing, schemaläggning, minneshantering och kommunikation mellan domänerna. Hypervisorn kan ändra resurstilldelning till domänerna under körning, ex öka och minska mäng minne, antal CPU:er etc.

Domain 0 (Dom0) är domän som ansvarar för att styra och övervaka de andra domänerna. Är den första domän som startas upp. Gästdomänerna (DomU) är applikationsdomänerna där virtiualiserade OS + applikationer körs.

Red Hat har utvecklat ett GTK-baserat verktyg för att hantera virtuella maskiner som pratar med hypervisorn.

Libvrt är ett bibliotek för virtualisering som Red Hat utvecklat. Abstraherar virtualiseringen så att man kan byta ut den underliggande virtualiseringsteknologin, ex KVM istället för Xen. Kan även köra med Qemu med borde även kunna köra med VMware etc. Libvrt har XML-gränssnitt och går att anropa med Perl, Python etc.

Live migration.
live migration

Kräver nätverk med hög bandbredd. Helst samma Lager två-nät (LAN). Gör det möjligt att flytta ett OS från en fysisk maskin till en annan maskin utan att exekvering av OS:et och dess applikationer avbryts. Kräver enl Jan någon slags delat lagringsmedia (ex iSCSI). Skapar en container på målmaskinen. En container är ett allokerat utrymme för en domän.

Modifierade (dirty) minnes-sidor kopieras från källmaskinen till målmaskinen över nätverket. Sker iterativt tills dess domänens väsentligen kompletta minne kopierats. Domänen pausas och de sista minnesdelarna flyttas över. Sedan startas domänen upp på den nya maskinen. Paus, slutgiltig överflyttning och omstart tar 10-300 ms. Bara DomU-domäner går att flytta över, ej Dom0.

ARP redirect används för att flytta över nätverkstrafik för domänen från den gamla till den nya fysiska maskinen.

Jan visar graf över prestanda för en webbserver som flyttas. Pausen tog 165 ms. Normal ca 870 Mbit/s, under migrering sjönk prestandan hos servern till ca 795 Mbit/s under överflyttning av minnes-sidor. Total tid för migrering ca 80 sekunder.

Tack Jan för en bra presentation.

FLOSS in the nordic public sector
Keynote-presentation av Mats Östling, Sveriges Kommuner & Landsting (SKL).

Mats Östling

Pratar om användning av öppen och fri kod i svenska kommuner. Använder uttrycket Open Source.

Hård press på sveriges offentliga sektor att effektivisera och skära ned kostnaderna. Sätter press på mängden olika iT-system som används och återanvändning av applikationer och kod mellan kommuner och myndigheter.

Kommuner i sverige använder bland annat GNU/Linux, OpenOffice, Asterisk, Jboss….

Och här behövde jag avbryta. Tack alla som arrangerat FSCONS för en intressant konferens jag hann uppleva en liten del av.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.