Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Ny rapport om RFID och integritet » Kryptoblog

Ny rapport om RFID och integritet

July 3rd, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Per Ström, Integritetsombudsmannen på tankesmedjan Den Nya Välfärden publicerade för en dryg vecka sedan ännu en rapport i sin Storebror-serie. Den här gången är det RFID som behandlas i Med Storebror i byxfickan. Anders R Olsson har läst rapporten och konstaterar att:


När information om våra rörelser väl finns lagrad någonstans blir kraven på polisiärt utnyttjande snart oemotståndliga.
Nyhetsmedia frossar i de mest avskyvärda brotten, varvid den allmänna opinionen piskas upp till den grad att alla sekretessbestämmelser knäcks. Ska sekretessen få skydda mördares, våldtäktsmäns eller pedofilers identitet?

Bit för bit byggs polisstatens tekniska infrastruktur. Pär Ström är kunnig och skriver föredömligt enkelt. Av allt att döma lär varken tekniska eller juridiska knep skydda oss, i längden, mot missbruk av rfid.

Lagstiftning behövs ändå, naturligtvis. Något motstånd är bättre än inget alls, men framförallt är det allmän upplysning och offentlig debatt vi behöver.

Jag tycker att Pär Ströms rapport är värd att läsa inte minst för att den sätter perspektiv på takesmedjan Eudoxas rapport Den hänsynsfulla taggen som kom för nåot år sedan och jag bloggat om tidigare. Skillnaden mellan de hotbilder och risker med ökad RFID-användning som tankesmedjorna Den Nya Välfärden och Eudoxa målar upp kan knappast bli större.

Pär Ströms rapport finns nu även att ladda ner som podradio/ljudbok så du kan lyssna på den i hängmattan. Och för den som funderar på hur man tekniskt skall arbeta med RFID för att hantera en del av de tekniska problem som Ström pekar på rekommenderas NISTs rapport om RFID och säkerhet.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.