Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Fritt fram att avlyssna Mikael Odenbergs epost » Kryptoblog

Fritt fram att avlyssna Mikael Odenbergs epost

March 9th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Det har varit mycket skriverier om det lagförslag försvarsminister Mikael Odenberg försöker driva igenom. Trots kritik från regeringens egen IT-expert, journalistförbundet etc framhärdar Odenberg med sitt förslag. Kan det möjligen bero på att han vill ge FRA möjlighet att avlyssna Moderaternas epost? Jag kollade lite på hur epost till de olika partierna skickas. Några av partierna har mailservrar som inte uppenbart finns i Sverige:

Socialdemokraterna:—————————-
socialdemokrat.se. 10570 IN MX 10 mx3.b-one.net.
socialdemokrat.se. 10570 IN MX 10 mx1.b-one.net.
socialdemokrat.se. 10570 IN MX 10 mx2.b-one.net.

socialdemokraterna.se. 900 IN SOA ns.episerverhotell.net. registry.episerverhotell.net. 2006101113 28800 7200 1209600 10800

Moderaterna:——————moderat.se. 77520 IN MX 10 deframx14.softcom.dk.
moderat.se. 77520 IN MX 10 dkcphmx44.softcom.dk.

Kristemokraterna:————————-
kristdemokraterna.se. 10855 IN MX 20 antivir.fcmail.nu.


Just Moderaternas epost hanteras alltså av en domän i Danmark, vilket innebär att den om moderaternas det nya förslag går igenom kan avlyssnas av FRA. Skicka inget komprometterande i epost till Mikael Odenberg i fortsättningen. 😉

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

10 comments

 1. Jesper says:

  $ geoiplookup mx3.b-one.net
  GeoIP Country Edition: DK, Denmark

  $ geoiplookup ns.episerverhotell.net
  GeoIP Country Edition: SE, Sweden

  $ geoiplookup deframx14.softcom.dk
  GeoIP Country Edition: DE, Germany

  $ geoiplookup antivir.fcmail.nu
  GeoIP Country Edition: SE, Sweden

 2. Joachim says:

  Aloha!

  Tack. Tyvärr är GeoIP inte speciellt pålitlig. Exempelvis har Softcom Solutions sina maskiner i Danmark, inte tyskland. Du kan även testa med adressen 127.0.0.1 och ser var den säger att den är belägen. 😉

  Men stämmer ditt resultat ligger alltså även Socialdemokraternas webbserver i Danmark.

 3. Jesper says:

  Jag har uppenbarligen tur med min GeoIP-version; 127.0.0.1 ligger i “N/A” 🙂

 4. steelneck says:

  Kul nyhet, upplys för 17 moderaterna om det, eller varför inte TT. Det här visar väl egentligen bara på hur dåligt insatta de är. Men vad som är allvarligare är själva principen med preventiv avlyssning. Dels tyder det på en dålig insikt om hur världen är beskaffad – den är föränderlig -, dels tyder det på att man sätter säkerhet i någon sorts mosatsförhållande till frihet och därmed tror sig behöva balansera mellan dem.

  Det som är suspekt i dag, t ex. att på persiska uttala sig positivt om kärnanläggningarna i Natanz till någon i Iran, behöver inte vara suspekt alls i morgon om några nya internationella avtal träffats under FNs paraply. Den som då råkar ligga lite fel i tid kan genom en hemlig personakt som sprids gud-vet-var få ett kainsmärke som kanske aldrig går bort och ger konsekvenser i likhet med de som kom upp kring IB-affären.

  När man sätter säkerhet som någon sorts motsats till frihet så kommer man ofelbart att bekämpa grunden till att man vill ha säkerhet. Man gör sig själv till en del av det man säger sig bekämpa, funkar lite som hämdens onda spiral istället för rättvisa. Säkerhetens syfte är ju i grunden att bevara frihet baserat på mänskliga rättigheter, demokratiska institutioner och lag.

  Det gamla citatet av Benjamin Franklin pockar onekligen på: “Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.”

 5. Muppen says:

  Jesper har rätt.. softcom har visst sina servrar i Tyskland.

  inetnum: 80.237.159.0 – 80.237.159.127
  descr: koeln@hosteurope.de
  country: DE

 6. Andreas Ehn says:

  s/Odelberg/Odenberg/g

 7. Joachim says:

  Aloha!

  Tack för infon om servrarna. Har även fixat namnet på försvarministern.

 8. Smurfen says:

  Det framgår av Softcoms servernamn var servrarna är placerade. Deras huvudkluster finns i Köpenhamn. Dessa servrar namnsätts dkcphmxXX.softcom.dk där XX är ett nummer (och dk står för Danmark och cph för Köpenhamn). Ett annat kluser finns i Frankfurt i Tyskland. Dessa servrar heter deframxXX.softcom.dk. Ytterligare ett finns i England.

  I moderaternas fall går en del post via frankfurt och en del via Köpenhamn. Slumpen avgör normalt sett.

  moderat.se. 77520 IN MX 10 deframx14.softcom.dk.
  moderat.se. 77520 IN MX 10 dkcphmx44.softcom.dk.

 9. Virre says:

  Umm av döma av domänen där b-one så är väll b-one det som idag är one.com, och enligt de själva står deras serverhallar i SaudieArabien eller vad det bara lite kontor?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.