Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Chipworks spännande blog om säkerhet i integrerade kretsar » Kryptoblog

Chipworks spännande blog om säkerhet i integrerade kretsar

December 5th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Alla som någon gång arbetat med att bygga applikationsspecifika integrerade kretsar (ASIC:ar) vet att det är ett omständligt och tidskrävande (läs: dyrt) arbete som kräver extrem noggrannhet för att undvika fel i konstruktionen genom alla utvecklingssteg. Ett skäl till att det krävs sådan noggrannhet är att det är så svårt, för att inte säga omöjligt att plocka isär, analysera och rätta ett fel i en redan tillverkad krets. Arbetet sker därför genom förfining, transformation och analys av modeller snarare än den fysiska verkligheten.

Men det finns faktiskt ett fåtal företag som har kapacitet att plocka isär en integrerad krets. De stora tillverkarna med egna fabriker har utrustning och kompetens att göra det. Intel, IBM och TSMC är några företag som gör detta internt. Men för företag som inte har egna kretsfabriker är möjligheterna små – speciellt om man är intresserad av att analysera någon annans krets. Ett företag som har kapacitet och kompetens att på uppdrag att plocka isär en integrerad krets och göra analys av konstruktionen är Chipworks.

Nu har Chipworks startat en blog där dom publicerar intressant information som kommit fram i deras arbete. Är du intresserad av att se hur en ASIC ser ut på insidan, läsa om skillnader i processteknologi och vem som antagligen lånat idéer och teknik från vem är detta en blog väl värd att kolla in. Så här ser exempelvis Xilinx nya FPGA Virtex-5 (som tillverkas av UMC) ut i genomskärning:

En annan intressant analys från Chipworks är att accelerometrarna (rörelsedetektorerna) i handkontrollen till Nintendos nya konsoll Wii är MEMS-baserade och ser ut så här under mikroskopet:

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.