Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
NIST kommer att köra hashtävling » Kryptoblog

NIST kommer att köra hashtävling

July 14th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

För en knapp månad sedan bloggade jag om kryptostatus 2006. Jag skrev då att jag trodde att NIST kommer att anordna en tävling motsvarande den för att få fram AES. Detta har nu NIST beslutat sig för att göra.

AES-tävlingen var på många sätt en framgång. Den ledde inte bara fram till flera utmärkta algoritmer, exempelvis vinnaren Rijndael och Twofish. Nej, den ledde även fram till ett antal nya attackmetoder och arbetsmetoder. Vidare fick den myndigheter, forskningssamfundet och industrin att fokusera på ett gemensamt mål och kommunicera med varandra.

Det finns dock problem som uppenbarat sig. Exempelvis underskattades sidoattacker ordentligt. Dom diskuterades, men att man valde Rijndael – en algoritm som visat sig vara känslig för och svår att skydda mot olika typer av sidoattacker, visar att detta var en aspekt som ingen inblandad vid den tiden tog tillräckligt på allvar.

Därför är det flera som nu diskuterar och föreslår att hashtävlingen skall innehålla ett extra steg där den slutgiltiga kandidaten (eller kandidaterna – om man väljer att ta fram mer än en vinnare) under en längre tid granskas. Detta krockar naturligtvis med behovet att få fram nya algoritmer. Men som alltid är valet: snabbt eller säkert? Välj en.

NIST kommer att besluta om hur tävlingen skall vara utformad efter Crypto 2006 samt den andra workshop som anordnas i slutet av augusti.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.