Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Klart för biometriska pass » Kryptoblog

Klart för biometriska pass

July 14th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

EU-kommissionen har nu beslutat om hur de nya elektroniska passen med skall se ut och nu är det upp till EU-länderna att implementera beslutet. Den Svenska polisen har lagt upp en sida om de nya passen där det finns mer information – exempelvis en PDF med fakta om passet. Några saker värda att notera är:

  • Passen skall lagra fingeravtryck från höger och vänster pekfinger.

  • Passen skall lagra information om ansiktsform (kallas digitalt ansiktsfoto).

  • Passen skall börja utfärdas senast den 28:e juni 2009.

  • Passens giltighetstid ändras från 10 till fem år.

  • De nya passen kommer enligt SR att kosta ca hundra kronor mer än dagens pass som kostar ca 300 kronor.

  • Ingen central databas med biometrisk information skall byggas upp i Sverige.

Det jag inte hittar information om är hur avläsning skall ske, om den är kontaktbaserad eller om den är kontaktlös. Så här skall passen iaf se ut:

Vad skall man nu tycka om det här? Det är bra att vi får pass som är svårare att förfalska och där det finns en bättre koppling mellan dokumentet och det viserade objektet (du). Samtidigt (om det är kontaktlös avläsning, dvs RFID) finns det en risk att de nya passen börjar läcka identitetsinformation till omgivningen, vilket hotar den enskildes säkerhet.

Vidare har Sverige sagt att man inte skall bygga upp en central databas för den biometriska informationen, utan den insamlade informationen skall förstöras i all annan utrustning när den väl kopierats n i passets chip. Men inom EU finns det planer på att etablera en central databas för biometrisk information. Detta verkar vara något vår käre Bodströmsamhälletminister verkar tycka är helt ok. På frågan om tanken med biometri och register har han enl SR sagt:

Det här ska finnas i själva passet. Sedan kan man i ett senare skede diskutera om det ska kunna användas i ett annat syfte, till exempel brottsbekämpningen

Jag har hittat en nyskriven, mycket välgjord magisteruppsats från Stockholms universitet av Liselott Hugosson och Julia Svensson om biometri i Svenska pass. I uppsatsen försöker författarna göra en anlys av hur den personliga integriteten påverkas. Är du intresserad av detta rekommenderar jag att läsa deras uppsats.

Ett stort problem jag ser med passen är hur man kommer att agera när det uppstår problem. Biometrisk information är en ögonblicksbild av ett biologiskt system i kontinuerlig förändring (dvs du). Vad händer när en eller två av dessa bilder avviker så mycket att dom anses som inte stämma längre (vilket är en avvägning). Om du skall in i Tyskland, fingeravtrycken stämmer, men du nu ser ut så här, kommer du att bli insläppt då?

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.