Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Wikis om krypto, kryptoturism och maskiner » Kryptoblog

Wikis om krypto, kryptoturism och maskiner

February 25th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Tänkte samla ihop och skriva lite kort om saker som berör krypto, men som inte är så mycket nyheter egentligen. Lite helgläsing och varför inte semestertips?
Wikipedia är en helt fantastisk webbplats, vilket i och för sig inte är en nyhet. Håller man på med krypto, IT-säkerhet finns det stora mängder med otroligt välskrivna och välmatade artiklar att läsa på Wikipedia. Men sedan en tid tillbaka finns det dessutom en hel Wikipedia-portal för just kryptografi. Nyheter, bakgrundsinformation och ett flertal olika kategorier leder läsaren in på olika områden. Mycket snyggt.

Att lägga till nytt material, fixa småfel och på andra sätt bidra till Wikipedia är både enkelt och roligt. Jag har tidigare gått in titt som tätt som anonym användare och fixat till saker jag sett varit fel. Men nu har jag registrerat en användare och försökt bidra till lite mer. Mina första försök har varit att fixa till dom tomma sidor som funnits för olika strömkrypton, exempelvis för Snow, Scream och PANAMA samt fylla på med information om eSTREAM när det dyker upp nyheter. Inte speciellt mycket att visa upp än, men bättre än tomma sidor i alla fall. Ser du något som är fel eller saknas så tveka inte att ändra, eller skicka ett mail till mig.

En sak vi håller på och diskuterar på Wiipedia är om vi skall lägga till om legal status för de olika algoritmerna eller ej. För vissa algorithmer finns det klar information om detta, exempelvis för CPRM där det krävs en licens från 4C Entity, LLC för att implementera algoritmen. Men frågan är om man skall skriva något i stil med legala status är oklar för de algoritmer där det inte är explicit klart vad som gäller?

En person som arbetar med detta inom eSTREAM är Daniel J. Bernstein där han väldigt tydligt har listat vad som gäller rättsligt för de olika bidragen och dessutom i inte så snälla ordalag drivit åsikten att kasta ut alla bidrag där det inte är klart att algoritmen är öppen och fri från patent eller andra rättsliga begränsningar.
En annan wiki för den som är intresserad av kryptografi är sidan om kryptoturism. Mycket bilder från Bletchley Park och olika ställen USA, men över huvud taget mycjet information om var i världen man kan gå museum och se kryptoprylar, vad man kan se m.m. En sak som man kan titta på i USA är maskinen FROSTBURG, NSA:s gamla superdator, en Thinking Machines CM-5. Denna maskin finns på National Cryptographic Museum.

Vore spännande att veta vad NSA har ersatt FROSTBURG med.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.