Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
RFID – Nytt spårämne i lax » Kryptoblog

RFID – Nytt spårämne i lax

February 11th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Enligt en artikel i Elektroniktidningen har priset Guldtaggen 2005 delats ut. Priset delas ut av branschföreningen RFID Nordic tillsammans med Mentor Communcations. Och en av årets vinnare är Laxbutiken med sin Laxomat.

Laxomaten är en köpa prylar-maskin (varuautomat), men med lax istället för snickers. En annan skillnad är att man måste dra sitt kreditkort för att få ut varan – en vara försedd med en RFID tag innehållandes all den information kunden kan behöva. Om firren i fråga antar jag.

Jag skall inte raljera om Laxomaten och andra försök att hitta på nya affärskoncept, som entreprenör gillar jag i grunden sådana här saker. Men ryggmärgsmässigt reagerar jag på kombinationen kreditkortsläsning och RFID-tag. Du drar ditt kreditkort och strax efter börjar du gå runt med något utrustad med stöd för fjärravläsning.

Frågan är dock hur pass stort problem det är egentligen? Det största problemet är nog kreditkortsläsningen i sig, men har dom bara tänkt till så att läsning av kreditkortsinformation och kommunikationen med bank/BABS sker på ett bra sätt (läs: ej över GPRS) är det nog inte ett problem.

Bland finalisterna till Guldtaggen 2005 fanns det några påhitt som lät klart mer tveksamma ur ett integritetsperspektiv, RFID inom hemtjänsten exempelvis.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.