Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Diverse RFID-nyheter » Kryptoblog

Diverse RFID-nyheter

February 7th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

RFID-teknologin utvecklas i rasande takt och en klar trend är att göra RFID allt lättare att integrera in i olika förpackningar och material.

På konferensen ISSCC - International Solid-State Circuits Conference, en av dom stora årliga konferenserna för kretsteknologi (tillsammans med IEDM och DAC, den senare dock mer riktad mot verktyg och utvecklingsmetoder) har det kommit några intressanta presentationer vilka rapporterats av EE Times.

Philips har presenterat ett komplett RFID-chip gjort helt i polymer kretsteknik – plast. Kretsen klarar av att sända ut multibits ID-kod i 13.56 MHz-bandet, det mest använda bandet för RFID-taggar.

Hitachi å sin sida har presenterat ett RFID-chip tillverkat i mer normal CMOS-teknologi. Normal så till vida att det använder fyra metall-lager och Silicon on Insulator (SOI). Det som gör Hitachis chip unikt är att det efter tillverkning etsas ned från undersidan tills dess att man når isolatorlagret.

Det som blir kvar; isolator, poly och metall-lager är fortfarande en fungerande krets, men en krets som är endast 7.5 mikron tjockt. Kretsen arbetar i 2.45-GHz-bandet och innehåller en 128-bitars ID-sträng. Till skillnad från Philips krets behövs dock en extern antenn. Kretsen är så tunn att den är tunnare än ett normalt papper och skulle kunna användas som en intelligent vattenstämpel.

Ett skäl till utvecklingen är att RFID-marknaden växer snabbt. Enligt en tredje artikel på EE Times uppskattar analysföretaget IDTechEx att RFID-marknaden att växa från ca 2.7 miljarder USD 2006 till 12.3 miljarder år 2010. Deras prognos sträcker sig till 2016, och då skattar dom marknadens storlek till 26 miljarder, dvs en tiodubbling på tio år.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

  1. Har du koll på om det finns några prisvärda RFID-läsare för “hemmabruk”?

  2. Aloha!

    Njae. Det finns ett antal leverantörer av läsare i Sverige, men inga “hemma”-produkter. Dustin har en liten läsare, men den kostar 2400 SEK ex moms:

    http://www.dustin.se/dacsaportal/?ProdID=5010081460

    Kollat runt på ELFA, Kjell & Co, Teknikmagasinet, Klas i Sjön, men ingen har annat än möjligtvis böcker om rfid.

    Men det kommer säkert.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.