Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Askmoln stoppar flyg » Kryptoblog

Askmoln stoppar flyg

April 15th, 2010 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Just nu är det problem med flygtrafiken i Sverige på grund av ett askmoln från Island:

Askmoln begränsar flygning i svenskt luftrum

Det är just nu inte möjligt att flyga i delar av svenskt luftrum på grund av askmolnet från vulkanutbrottet på Island. Askmolnet rör sig i sydostlig riktning. Just nu är det inte möjligt att flyga norr om linjen norra Dalarna-Umeå. Prognosen visar att askmolnet kommer att påverka fler delar av det svenska luftrummet.

lfv.se kommer att uppdateras löpande med information om tillgängligheten i luftrummet.

Enligt prognosen kommer luftrummet från Umeå och norrut att beröras från kl 11 samt Karlstad-Borlänge från kl 13.
Askmolnet påverkar stora delar av det nordeuropeiska luftrummet. Bland annat har Norge och Storbritannien infört restriktioner. LFV samarbetar med Eurocontrol, SMHI samt övriga europeiska flygtrafiktjänster för att kontinuerligt vidta de åtgärder som krävs för att upprätthålla flygsäkerheten i svenskt luftrum.

Bakgrund:
Natten till onsdagen inträffade ett nytt vulkanutbrott nära glaciären Eyjafjallajökull på Island. På onsdagskvällen nådde askmolnet även norra Sverige. Askan kan skada flygplanens turbinmotorer. Motorerna förlorar effekt och kan i värsta fall sluta fungera.

Här är en (stor) bild som visar utbredningen av molnet (länk till bild):
Askmoln

Norrbottens Kuriren är på Kallax och rapporterar om inställda plan.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.