Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Regnbågstabeller för A5/1 » Kryptoblog

Regnbågstabeller för A5/1

December 11th, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Det har varit en del uppmärksamhet om Karsten Nohls A5/1-projekt. IEEE Spectrum hade en bra artikel som sedan bla ledde till en artikel i Elektroniktidningen här i Sverige.

Karsten Nohl
Karsten Nohl från en tidigare attack på RFID.

Vad det hela handlar om är att Karsten Nohl (bland annat) har bestämt sig för att generera regnbågstabeller för GSM-kryptot A5/1.

Då A5/1 använder en 64-bit nyckel skulle en ren tabell ta upp 128 Petabyte och att generera tabellen med en CPU skulle ta hundatusentals år. Karsten & Co löser dessa båda problem genom att koda/komprimera samt använda GPU:er programmerade med CUDA för att parallellisera beräkningarna.

Det finns en presentation av Karsten Nohl från HAR 2009 om projektet som mer i detalj beskriver tabellkomprimeringen samt hur GPU-accelerationen går till.

Syftet bakom projektet så som det anges i presentationen är att det sedan 1994 publicerats ett antal attacker på A5/1-algoritmen, men trots detta finns det ingen publik exploit eller publikt presenterad praktiskt genomförd attack. Det Karsten vill åstadkomma är därför att ta fram en sådan praktisk attack för att visa att A5/1 verkligen är osäkert, inte bara i teorin (eller om man heter NSA.).

Om du vill följa utvecklingen i projektet finns det en Trac-sida för A5/1-projektet som innehåller statusuppdateringar, kod etc.

Det Karsten hoppas skall ske är att GSM går över till A5/3 (baserat på kryptot Kasumi), vilket används i 3G. Frågan är dock om det kommer att ske. Med flera miljarder med användare kommer det att finnas en enorm mängd mobiler som fortsätter köra A5/1 i många år framöver.

En annan viktig sak att komma ihåg är att oavsett om det är A5/1 eller A5/3 som används är det bara mellan din mobil och basstationen ditt samtal är skyddat. Vill du lita på att ditt samtal inte avlyssnas från dig till den du kommunicerar med bör du betrakta den kanal operatören tillhandahålla och vidta de åtgärder du tycker behövs.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.