Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Intel visar upp x86-processor med 48 cores » Kryptoblog

Intel visar upp x86-processor med 48 cores

December 3rd, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Intel har presenterat en x86-processor med inte mindre än 48 cores på samma kiselbricka:

Intels 48-core chip.

Sidan om kretsen innehåller en hel del info om hur chippet är uppbyggt. Bland annat är kretsen uppdelad i 8 separata regioner som var för sig kan ha olika spänningsnivå. Kretsen är byggd i konservativ 45nm-teknik (läs: Dom har inte använt experimentella kommande processnoder för att realisera kretsen.). Dessutom är det oklart hur kraftfull en enskild core är, bara att dom är IA-kompatibla.

Ron Rivest har pekat på kretsen som ett argument för att den algoritm som väljs av NIST till hashfunktionen SHA-3 är kapabel till parallellism. Om inte den är det riskerar den att inte skala med resten av applikationernas prestandaökning.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

  1. Angående kraftfullheten på kärnorna. Om du tittar på ytan på kretsen så är den 567 mm2. Dela det med 24 så får du 24 mm2, dvs samma yta som en single core Atom. Så en av dessa dubbelkärnor är lika stor som en enkel Atom. Det här resonemanget tar inte hänsyn till storleken på cachar (där Atom har 512 k L2, och 48-kärningen har en okänd storlek) och overhead för den interna kommunikationen.

  2. Jan: Bra analys.

    Man skulle kunna jämföra det här chippet med Suns Niagara-familj. Enkla cores som mer är för servrar med många enkla trådar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.