Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Tre reformer för offentlighetsprincipen » Kryptoblog

Tre reformer för offentlighetsprincipen

October 12th, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

I dag släpptes rapporten Tre reformer för offentlighetsprincipen författad av Niklas Lundblad. På Timbros sida för rapporten beskrivs rapporten så här:

Det journalistiska hantverket är ständigt beroende av sitt sammanhang. I sig är det en trivial iakttagelse, men det betyder att vi måste vara uppmärksamma på hur förändrade förhållanden påverkar journalistens möjligheter.

I den här skriften för författaren ett resonemang om förutsättningarna för grävande journalistik. I huvudsak argumenteras för att förstärka och förändra offentlighetsprincipen, för att värna journalistikens granskande uppgift.

Joakim Jardenberg sammanfattar de tre reformerna:

1. Informationsexplosionen. Reformförslag: anmälningsplikt för egenpublicering av offentliga handlingar och nya arkiverings- och märkningsregler.

2. Från passiv till aktiv offentlighetsprincip. Reformförslag: inför en aktiv offentlighetsprincip.

3. Integritet och offentlighet. Reformförslag: privat identitet och digital glömska.

Jardenberg skriver på sin postning även en del tankar, både om rapporten och dagens presentation av rapporten. En Även Daniel Risberg har läst och ger en bra sammanfattning.

Mycket intressant och klokt, från såväl Niklas som från Joakim, Daniel med flera. Det här är viktiga saker.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.