Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
KBMs ypperliga rapport om säkerhet för SCADA-system » Kryptoblog

KBMs ypperliga rapport om säkerhet för SCADA-system

September 15th, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Förra året släppte Krisberedskapsmyndigheten (KBM, numera en del av MSB) en ypperlig rapport om säkerhet för industriella kontrollsystem, även kallade SCADA-system. Rapporten är indelad i tre stora delar.

Den första delen innehåller en definition av vad SCADA system är och vad som skiljer denna typ av system från exempelvis ett administrativt IT-system. Andra saker som tas upp är var SCADA-system finns, hur de används och behovet av skydd.

Den andra delen innehåller en detaljerad beskrivning av rekommendationer och riktlinjer. Efter att ha presenterat PDCA-modellen kommer en genomgång av 15 olika aktiviteter och en av rapporten styrka tycker jag är att varje aktivitet innehåller ett bra, enkelt förklarande exempel på de risker och problem varje aktivitet behandlar. Mitt i allt det komplexa och teoretiska finns alltid ett exempel som visar att det inte behöver vara så krångligt.

PDCA-modellen.
PDCA-modellen.

Den tredje delen är en extensiv referenslista över relevanta standarder. Men denna del är inte bara ett appendix, utan varje referens åtföljs av kommentarer som förklarar vad respektive standard och dess delar behandlar och är till för.

Rapporten, framtagen av Åke J. Holmgren (KBM-SEMA), Erik Johansson (KTH) and Robert Malmgren kan med fördel läsas av såväl beslutsfattare som tekniska chefer satta att ansvara för att skydda SCADA-system och tekniker som implementerar skyddet.

Att en svensk myndighet tar fram en sådan här bra rapport gör mig riktigt glad. Heja KBM!

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.