Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
WolframAlpha – en beräkningsbaserad kunskapsmotor » Kryptoblog

WolframAlpha – en beräkningsbaserad kunskapsmotor

May 16th, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Stephen Wolfram, mannen bakom Mathematica och A New Kind of Science har släppt en ny slags tjänst kallad WolframAlpha:

WolframAlpha

WolframAlpha är en Computational Knowledge Engine. Vad det betyder enligt webbplatsen är:


Wolfram|Alpha’s long-term goal is to make all systematic knowledge immediately computable and accessible to everyone. We aim to collect and curate all objective data; implement every known model, method, and algorithm; and make it possible to compute whatever can be computed about anything. Our goal is to build on the achievements of science and other systematizations of knowledge to provide a single source that can be relied on by everyone for definitive answers to factual queries.

Wolfram|Alpha aims to bring expert-level knowledge and capabilities to the broadest possible range of people—spanning all professions and education levels. Our goal is to accept completely free-form input, and to serve as a knowledge engine that generates powerful results and presents them with maximum clarity.

Wolfram|Alpha is an ambitious, long-term intellectual endeavor that we intend will deliver increasing capabilities over the years and decades to come. With a world-class team and participation from top outside experts in countless fields, our goal is to create something that will stand as a major milestone of 21st century intellectual achievement.

Att döma av vad som finns i dag kan WolframAlpha tolka och illustrera data utifrån de frågeställningar man ge verktyget på ett sätt jag aldrig sett innan. På webbplatsen finns flera väldigt imponerande exempel på frågor och resultat. Ex svaret på frågan taylor series in x ger en rejäl förklaring och en illustration:
Taylor series in x. Ett annat fräckt exempel är att fråga om avståndet mellan två platser, ex Stockholm och London. Rätt svar är (tydligen) 1437 km:

Från Stockholm till London enl WolframAlpha.

WolframAlpha är väl ett av de första exemplen på semantic web med en avgränsning till ett område som delvis gör det lättare att förstå frågorna som ställs.

Jag lekte runt lite med WolframAlpha och på enklare frågor fick jag väldigt spännande svar. Men när jag började med lite frågor rörande krypto etc verkade det inte finnas någon info, men md5sum förstår den.

Vidare verkar WolframAlpha inte ännu vara beredd på att ta emot mycket last. Flera gånger fick jag felmeddelande om att tjänsten hade nått sitt kapacitetstak.

Kort sagt ett mycket spännande projekt som pekar framåt, men kanske inte helt färdigt. För den som vill läsa mer finns här en bra bloggpostning om WolframAlpha.

Och vad är då säkerhetsaspekten? Bra fråga. Går det ex att använda WolframAlpha för att korrelera en stor mängd information och ta reda på saker? Går det att använda WolframAlpha för att utföra avancerade beräkningar – nyckelknäckning exempelvis?

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.