Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
RC4 i programspråket Lua » Kryptoblog

RC4 i programspråket Lua

January 30th, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Tyvärr har jag just nu väldigt lite tid, lust och ork för bloggen. Har dessutom legat sjuk i några dagar.

Det enda jag orkat med är att leka lite med programspråket Lua. Och vad kan vara bättre som kodexempel när man prövar ett nytt språk är strömkryptor RC4?

Så nu finns det en väldigt enkel och ful implementation av RC4 i Lua. Bara att tanka ner från sidan med filer för nedladdning för den som är nyfiken och vill se Lua-fulkod.

Eftersom jag kodar en hel del Python kan jag kanske våga mig på några korta jämförelser mellan Lua och Python:

  • Lua är litet och enkelt. Det går snabbt att greppa grunderna i språket. Ungefär som Python.
  • Att exekvera Lua-program verkar gå fort. Bra prestanda helt enkelt.
  • Kompilering och installation av Lua gick väldigt smidigt. Inga varningar och bra tester för att kontrollera installationen.
  • Debugutskrifter från VM:en när den stöter på fel är inte speciellt tydliga. Python kan dränka dig i kärlek och utskrifter, men det brukar alltid gå att enkelt se var, vad och varför det är fel. Lua ger ibland det något kortfattade “?” som sammanfattning.
  • Lua har inte alls samma mängd med bibliotek med i distributionen som Python. Och de som finns är inte lika välmatade och inte minst lika väldokumenterade som Pythons standardbibliotek.
  • Lua räknar index från ett inte noll. Dock kan man räkna från noll, men tydligen bara ibland. Har man vant sig att allt börjar från noll (typ C, Verilog, Python etc) och dessutom algoritmer är byggda utifrån indexeringar från noll till XYZ blir det lite trixigt att få till det.

(Gissar att jag nu kommer att få massor med ilskna kommentater om Lua…)

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.