Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Vita husets nya robots.txt-fil » Kryptoblog

Vita husets nya robots.txt-fil

January 21st, 2009 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Boingboing berättar att i samband med att Obama tog över som president ändrades även Vita husets webbplats. En av de förändringar som skett är att filen robots.txt, vilken används för att blockera webbspindlar från att indexera sidan, har ändrats. En aning.

Den nya filen lyder kort och gott:


“User-agent: *”
“Disallow: /includes/”

Den gamla filen får dock mig att tänka på Jonas Gardells fantastiska spaning Det är kamouflaget som avslöjar en. För en snabb läsning av den drygt 2400(!) rader långa robots.txt som GWB använde gör mig väldigt nyfiken på vad det var dom försökte dölja. Några klipp:

 1. Disallow: /avianflu/text
 2. Disallow: /barney/barney/text
 3. Disallow: /barney/barneycam/text
  (Vem är Barney?)
 1. Disallow: /homeland/firstresponders/text
 2. Disallow: /homeland/hspd19/text
 3. Disallow: /homeland/progress/text
 1. Disallow: /infocus/terrorisminsurance/text
 2. Disallow:/pandemicflu/text

Nej jag tror inte att robots.txt är ett sätt att skydda information, informationen är öppen. Däremot får jag en känsla av att GWB:s stab har trott att det är ett sätt att skydda information.)

Det mest förbryllande är att de ex blockerat pressreleaser och annat som företag och organisationer publicerar för att få uppmärksamhet och brukar vilja få spritt.

Obamas stab verkar klart mer med i matchen.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

4 comments

 1. f0bar says:

  Detta är nog inte hela sanningen..
  En mer trolig sanning verkar vara att text katalogerna innehöll dubbletter av html sidorna. De har sedan dolts för att undvika dubbletter i sökmotorer.

  “Evidently, the “text” directories contained versions of various documents for printing, and the webmasters wanted those excluded to avoid them being double-counted by search engines (although Google is already pretty good at filtering such duplicates). So this isn’t really a sign of greater transparency, probably. On the other hand, it is probably a sign of superior web design.”

  Kommentar från: http://codeulate.com/?p=24

 2. axiom says:

  Notera hur varje blockerad URL slutar med “/text”. Dessa URL:er är helt enkelt text-varianter på html-sidor. Så det är inte direkt någon sorts informations-blockering de har försökt uppnå, snarare snyggare sökresultat. Men visst, Obamas är kortare och snyggar. 😉

 3. Det är ju snabbt och enkelt gjort, att flytta 2400 filer/bibliotek så att de alla ligger under /include.

 4. hans says:

  Hej!

  Ok nu har ju andra påpekat problem med det du skrivit. Jag har inte tittat på referenserna men det som de citerade stämmer med vad jag sett.

  Det är nu inte alls min mening att vara onödigt elak mot dig men jag tycker ändå att det här är en ganska stor fråga och att någon behöver bemöta dina slutsatser. Även förutom själva grundfaktat.

  Jag gjorde därför detta:
  http://www.seotaktik.com/2009/01/whitehousegov-robotstxt-nnu-fler-myter.html

  Tidigare tog jag upp missuppfattningen kring robots.txt. Det var innan jag läst det du skrivit. Läs gärna det för möjligen bättre förståelse av hur robots.txt påverkar här:
  http://www.seotaktik.com/2009/01/vitahuset-myter-om-deras-nya-robotstxt.html

  Och återigen jag vill inte vara onödigt elak mot dig. Det är inte mitt syfte överhuvudtaget. Men det här är allvarliga frågor för väldigt många. Jag tycker du ska ta dig en ordentlig titt på det här, tänka igenom, läsa en del o.s.v. och sedan följa upp med en ny bloggpostning med ev. ny slutsats som du dragit och där motivera tydligt de påståenden du gör.

  Stort lycka till med din blogg i övrigt framöver. Jag ska ta mig tid hoppas jag på söndag att läsa allt gammalt på den också!

  Vänliga hälsningar
  Hans

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.