Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Lyssna på nummerstationer » Kryptoblog

Lyssna på nummerstationer

October 27th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Nummerstationer är radiostationer som sänder sekvenser av nummer, oftast upplästa av en artificialla röster. Källorna bakom dessa radiostationer är generellt sett okända och inte heller syftet med stationerna är kända. Den vanligaste förklaringen är att det är ett sätt för organisationer att skicka meddelanden till agenter som befinner sig på uppdrag på annan ort.

Number station.

Nummerstationer dök enligt Wikipedia upp redan under första världskriget, men finns även i dag. För den som är nyfiken kommer här lite information om nummerstationer (även om Wikipdias sida i sig är mycket bra). Radion NPR i USA har gjort ett reportage om nummerstationer. Den här sidan skriven av en radioamatör berättar om nummerstationer. Simon Mason har skrivit en bok kallad Shortwave Espionage som berättar om nummerstationer.

Det finns flera projekt som på olika sätt bevakar nummerstationer. The Conet Project innehåller en massa information om olika nummerstationer och där går det även att tanka hem och lyssna på olika inspelade meddelanden utsända av nummerstationer.

Det finns även de som försöker tolka och avkoda, dekryptera de meddelanden som skickas av nummerstationer. Två sådana sidor är Spynumbers samt The Number Stations Crack Challenge på Irdial.

Det finns musiker som tagit fasta på nummerstationer och gör musik av utsändningar från nummerstationer.

Att sitta en kulen och regnig kväll och lyssna på dessa röster är nästan lite kuslig. Ofta kvinnoröster eller vad som låter som barn som utan några variationer i betoning läser upp serier av nummer utan att man begriper varför och vad det betyder. Väldigt märkligt.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.