Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Kostnaden och faran med allmän övervakning » Kryptoblog

Kostnaden och faran med allmän övervakning

June 30th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Bruce Schneier har en postning som, återigen, listar ett antal forskningar som visar att satsningar på allmän övervakning ger extremt liten eller ingen som helst positiv effekt på brottslighet. Den övervakning som det handlar om är kameraövervakning (CCTV) och som ofta handlar det om England, landet som är världsmästare på CCTV-övervakning.

Bruce Schneier skriver:


To some, it’s comforting to imagine vigilant police monitoring every camera, but the truth is very different. Most CCTV footage is never looked at until well after a crime is committed. When it is examined, it’s very common for the viewers not to identify suspects. Lighting is bad and images are grainy, and criminals tend not to stare helpfully at the lens.

Cameras break far too often. The best camera systems can still be thwarted by sunglasses or hats. Even when they afford quick identification — think of the 2005 London transport bombers and the 9/11 terrorists — police are often able to identify suspects without the cameras. Cameras afford a false sense of security, encouraging laziness when we need police to be vigilant.
...
But the question really isn’t whether cameras reduce crime; the question is whether they’re worth it. And given their cost (£500 m in the past 10 years), their limited effectiveness, the potential for abuse (spying on naked women in their own homes, sharing nude images, selling best-of videos, and even spying on national politicians) and their Orwellian effects on privacy and civil liberties, most of the time they’re not.

The funds spent on CCTV cameras would be far better spent on hiring experienced police officers.

Det handlar alltså om effektiviteten. Hur vi får ut maximal effekt för de pengar vi lägger på insatser mot brottslighet? Vi ställer effektivitetskrav inom de flesta områden, varför inte här?

Den andra aspekten Bruce tar upp är kostnaden för personer som filmas. De som sitter och övervakar är också människor – människor som inte heller alltid följer lagen och utnyttjar sin nya makt på felaktiga sätt.

En artikel i The Guardian berättar närmare om två fall i England där CCTV används för att spionera på privatpersoner på ett helt annat sätt än vad som var avsett.

Det första fallet handlar om där kommunpolitiker använde de CCTV-kameror som installerats som en del i Regulation of Investigatory Powers Act, avsedda att jaga grova kriminella och terrorrister, för att kontrollera om en person som sökte till en skola verkligen bodde där hon sade att hon bodde:


A couple of months ago it was discovered that Poole borough council, in Dorset, had used the Regulation of Investigatory Powers Act – designed to track serious criminals and terrorists – to determine whether a school applicant and her parents lived where they said they did.

They did, and were appalled to discover they had been spied on for three weeks, the subject of surveillance notes such as “female and three children enter target vehicle and drive off”.

Det andra fallet handlar om att man på polisstationen i Worcester upptäckte en 20 minuter lång film som noga följde en kvinnlig privatperson och visade närbilder av hennes kropp:


a 20-minute sequence of close-ups of a woman’s cleavage and backside as she walked oblivious through the streets. Whether the woman ever discovered she was the star of a kind of pervert Truman Show is not recorded. But the offending monitor escaped with a warning and was – unbelievably – back in post within weeks.

Mycket hemskt, speciellt att när att felaktigheter har begåtts tas det inte på allvar. Integriteten hos de som övervakas är värd ytterst lite, antagligen mycket mindre än kostnaden för en kamera till.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.