Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Krama din riksdagsledamot » Kryptoblog

Krama din riksdagsledamot

June 16th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

(Ändrat texten efter kommentarer om att Bodström inte initierade lagförslaget.)

FRA-lagen har blivit inte bara blockpolitik utan närmast en kabinettfråga. Detta gör det extremt svårt för några borgerliga riksdagsledamöter att rösta nej till propositionen. (Den som är konspiratoriskt lagd skulle kunna få för sig att Bodström angriper propositionen just för att garantera att ingen skall våga rösta emot propositionen.)

Jag tänker inte upprepa all kritik som så många och vitt skilda, men på olika sätt insatta och kompetenta instanser riktat mot förslaget. Instanser som Lagrådet, Advokatsamfundet, SÄPOs förra chef, Journalistförbundet och forskare, exempelvis Willhelm Agrell och Dennis Töllborg. Man skulle kunna hoppas att riksdagsledamöterna tog till sig av bredden och djupet av kritiken. Och dessutom kritik från sina partimedlemmar och speciellt de väljare man är vald att representera.

Omröstningen i riksdagen sker på onsdag, så än är det inte försent. Prata vänligt med din riksdagsledamot och få denne att förstå att du som väljare, den ledamoten representerar, inte vill att förslaget går igenom.

En person som man kunde hoppas på att Regeringen lyssnar på är Patrik Fältström, medlem i Regeringens IT-råd och en av världens främsta experter på Internet. Patrik har skrivit ett par bra inlägg på sin blogg (inlägg ett, inlägg två) om varför han är emot propositionen i sin nuvarande skrivning.

Notera att Patrik, precis som jag, tycker att Sverige skall ha möjlighet att upptäcka yttre militära hot. Vidare, av de personer jag träffat från FRA är min uppfattning att det är en seriös och ytterst kompetent organisation som tar sitt uppdrag på allvar. Men som förslaget ser ut i dag är det ett slarvigt, dåligt formulerat förslag med på tok för stora negativa konsekvenser. Vi kan bättre.

Ett exempel på hur märkligt datatrafik kan routas och hur svårt det är att avgöra vad som är inhemsk trafik kom från en kollega. Nyligen flyttade hans företag sitt kontor mindre än två km inom Stockholm centrum. Under en övergångsperiod hade företaget kvar datorutrustning på den gamla platsen och skickade trafik mellan de två platserna. Till sin förvåning upptäckte kollegan att trafiken, som gick mellan Bredbandsbolaget och svenska operatören Netcraft, utbyttes via en knutpunkt i tyskland!

Den här filmen är för övrigt helt briljant gjord och vi skulle verkligen behöva några som på ondag vågar kliva upp på sina pulpeter i kammaren och stå upp för sin övertygelse. Med din hjälp kan det bli så.

Dags att krama din riksdagsledamot, på torsdag är det för sent.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

11 comments

  1. magnus says:

    En detalj: Bodström var aldrig involverad i FRA-lagen. Det har enbart legat på Försvarsdepartementets bord, närmare bestämt hos Leni Björklund.

    Paradoxalt nog har därmot justitiedepartementet med dåvarande justitieminister Bodström i spetesen kritiserat de utökade befogenheterna och dess påverkan på den personliga integriteten. Kan man ana maktkamp mellan justitiedepartementet och försvarsdepartementet?

  2. Joachim says:

    Aloha!

    Minns bestämt att Bodström pushade hårt för att legalisera det som redan skedde… Ok, ändrar texten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.