Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
EU-projekt om massövervakning av flygpassagerare » Kryptoblog

EU-projekt om massövervakning av flygpassagerare

June 2nd, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

BoingBoing rapporterar om ett pågående projekt bland Europeiska flygbolag om att kameraövervaka alla passagerare under flygning för att detektera terrorister. (Grunden till Boingboing-postningen är en artikel från New Scientist med titeln In-flight surveillance could foil terrorists.)

Det EU-sponsrade projektet kallas SAFEE (Security of Aircraft in the Future European Environment), och syftet med SAFEE enligt projektets webbplats är:


SAFEE is a large integrated project designed to restore full confidence in the air transport industry. The overall vision for SAFEE is the construction of an advanced aircraft security system designed to operate during on-board terrorist threat scenarios.

The main goal of this system is to ensure a full secure flight from departure to arrival destination whatever the identified threats.

Tanken är att varje passagerare skall övervakas av en kamera framför varje stol samt sex olika kameror i kabinen. Via dessa kameror analyseras kontinuerligt beteendet hos passagerarna och vad som händer i kabinen och ett datorsystem avgör sedan om det sker något terrorist-fuffens eller ej.

Och hur känner systemet igen en typisk terrorist? Enligt forskaren James Ferryman vid University of Reading som arbetar i projektet tittar systemet på beteenden som:


It looks for running in the cabin, standing near the cockpit for long periods of time, and other predetermined indicators that suggest a developing threat,” says James Ferryman of the University of Reading, UK, one of the system’s developers.

Other behaviours could include a person nervously touching their face, or sweating excessively.

Men om detta låter lite vagt försäkrar Ferryman att det är bättre än så:


Much of the computer’s ability to detect threats relies on sensitive information gleaned from security analysts in the intelligence community.

Så om jag är flygrädd samt behöver sträcka på benen för att inte få kramp så riskerar jag ändå inte att få ett oväntat sällskap av en vakt med en Taser? Skönt att veta.

Visst, jag väljer själv om jag vill flyga eller ej, och visst är det bra att försöka stoppa terrorism. Men det här projektet handlar om massövervakning för att lösa ett problem med metoder med tveksam effektivitet.

Ferryman och hans kollegor är säkert seriösa forskare som tar sitt arbete på allvar. Jag bläddrade igenom en del av de artiklar som Ferryman publicerat, och det finns en del saker som faktiskt är vettigt. Bland annat videoövervakning av parkerade flygplan. En relativt väl definierad uppgift där ett antal kameror skulle kunna ersätta en massa fysisk säkerhet (staket).

Men när jag går igenom materialet från SAFEE hittar jag inget som egentligen värderar nyttan gentemot kostnaden för passagerarna, både i form av minskad integritet och ökade kostnader för biljetter och skatt. Även om systemet aldrig kommer i praktisk användning låter projektet i sig som klart otrevligt:


Ferryman admits that his system will require thousands of tests on everyday passengers before it can be declared reliable at detecting threats.

Om nu inte detta är absurt nog har Boingboing en postning om en person som stoppats på Heathrow för att han hade en T-shirt med en bild på Transformern Optimus Prime.

Optimus Prime

En bild på en beväpnad bil-robot ansågs som en fara för säkerheten och det var bara att ta av sig tröjan eller bli arresterad. Som en läsare på BoingBoing uttryckte det:


Guess its a good thing he wasn’t wearing these boxers:

Snygga kallingar...

Allvarligt talat, hur mycket dumhet får det finnas? Att man förbjuder atrapper av vapen är en sak, men en T-shirt? Och jag gissar att motiveringen att Optimus Prime är god och faktiskt försöker rädda mänskligheten mot ondska inte hade hjälpt.

Ja, vi skall stoppa terrorism, men det här kan inte vara rätt sätt.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.