Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Fin kryptomaskin frÃ¥n 80-talet » Kryptoblog

Fin kryptomaskin från 80-talet

April 22nd, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Picasa-användaren Dribbel har postat några fina bilder på en gammal kryptomaskin från 80-talet.

TexTell

TexTell är som namnet säger en maskin som omvandlar text till ljud och från ljud till text. Man håller tydligen maskinen mot telefonen och skickar krypterade meddelanden precis som med ett gammalt 300 bauds modem (eller antagligen mer som 75 baud). Själva hörlusmojen är integrerad i baksidan av enheten:

Baksidan.

På baksidan finns även instruktioner som förklarar hur man kommunicerar säkert med hjälp av TexTell:

Instruktioner för TexTell.

Att döma av texten är maskinen byggd av West-Tec LTD på Irland. Google ger bara en firma kallad Burglar Alarms & Security Systems West-Tec Security Systems på Irland, inget mer (som jag hittar).

Enligt en postning blev TexTell stoppad att visas på CeBIT-mässan i Hannover 1983. Ingen information om hur kryptodelen i TexTell fungerar (fungerade). Är det någon läsare som vet mer om TexTell så posta gärna!

Söt liten 0ldsk00l-maskin är det i alla fall…

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

3 comments

 1. cashkuler says:

  hej joakim jag har några frågor angående nätpoker, hur funkar sk slumpgeneratorer ,vad är det för skillnad på ett nätpoker program och en jackvegas maskin tex, för när jag spelar på nätet så får jag sådana utdragningar som är omöjliga mattematiskt, händer aldrig mig vid live spel!

  alltså jag får känslan att programmet har redan bestämt vem som skall vinna potten före korten kommit,sedan så undrar jag dem som tillverkat nätpoker program skulle dom kunna fuska utan att det skulle kunna upptäckas? hoppas du kan svara på dessa frågor häls gurra

 2. Joachim says:

  Aloha!

  Ursäkta ett sent svar.

  I det generella fallet är en (bra) slumptalsgenerator en generator av en sekvens där utfallet inte går att förutsäga. Ett strömkrypto är ett exempel på en generator där man ställer mycket höga krav på att alla värden som genereras har lika hög sannolikhet och att det inte finns något predikterbart mönster, oavsett hur mycket av tidigare genererade mönster man sett.

  I ett spel gäller väsentligen samma krav, iaf för den som tillhandahåller spelet, dvs att spelaren inte skall kunna gissa mönstret som genereras. För kortspel blir fördelningen lite mer komplicerad än ren likafördelning då det gäller för generatorn att hålla koll på vilka kort som dragits etc. Men konceptet är detsamma.

  Men som spelare är det svÃ¥rt att veta om generatorn verkligen är rättvis och “blind”, dvs att den inte anpassar utfallet för att ge vinst till en specifik spelare eller till huset.

  Om den generator som används vid nätpoker genererar kort som inte skall gå att få är generatorn riktigt trasigt och då får du rapportera det till sajtens ägare alt spela på en annan sajt.

  Och söker man på nätet verkar det inte vara helt ovanligt att folk misstänker att dom får mycket bättre givar när dom prövar att gå med på en pokersajt än när dom väl gjort det.

  När det gäller Jack Vegas borde det vara Lotteriinspektionen som övervakar att generatorerna inte är manipulerade för att lura spelarna. Men frågan är hur dom gör det?

  Nu är jag ingen pokerspelare, varken på nätet eller i verkligen. Men om jag spelade på nätet skulle jag försöka att bygga mig ett sidosystem som hjälper mig att kolla utfallet för att se så att jag inte blir lurad.

  Hoppas att detta svarade på din fråga något.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.