Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
.SE testar bredbandsroutrar » Kryptoblog

.SE testar bredbandsroutrar

February 27th, 2008 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har testat tolv routrar för hem/konsumenter och då fokuserat på routrarnas förmåga att hantera säker DNS-uppslagning. Av de tolv fick tre stycken godkänt, sju befanns ha märkbara problem med DNS och två hade så grava problem att de inte gick att testa på ett vettigt sätt. Patrik Wallström, projektledare för forskning och utveckling på .SE förklarar:


Det stora problemet ur ett DNSSEC-perspektiv är att majoriteten av hemmaroutrarna inte har klarat av DNSSEC ner på applikationsnivå på datorn. Det är inget problem så länge valideringen sköts av till exempel Internetlevantörens DNS-resolver, men däremot när en applikation på klienten kräver egen DNSSEC-validering.

Läser man i testrapporten hittar man bland annat den här närmare beskrivningen av problemen man funnit:


De vanligaste felen har varit frågor och svar över TCP, problem med AD-biten i svaret samt när klienten vill validera DNSSEC själv (DO-biten satt i frågan).

Resultatet av testerna är nedslående. Vad som står ut mest är andelen routrar som inte klarar av DNS-frågor över TCP. Men det stora problemet ur DNSSEC-perspektiv är att majoriteten inte klarar av DNSSEC ner till applikationsnivå på datorn.

Det är inget problem så länge valideringen sköts av t.ex. Internetleverantörens DNS-resolver, men när det tillkommer en applikation på klienten som begär egen DNSSEC-validering fungerar det i de flesta fall inte alls.

.SE kontaktade tillverkarna för att få deras kommenterar och fann att:


Några har återkommit med varierande grad av engagemang, och en har faktiskt tagit problemet på allvar och kommit med åtgärder.

Testerna inkluderar maskiner från D-Link, Netgear, Linksys, Zyxel, FON, Zonet och Gigabyte. Enligt uppgift är Zyxel den leverantör som tog problemet på allvar.

För mer information rekommenderas läsning av .SE:s testrapport.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.