Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Enigma och Fialka » Kryptoblog

Enigma och Fialka

December 30th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

De senaste dagarna har jag suttit och julmyst med rotoruppsättningarna till Enigma-maskinen.

Fin bild över Enigma-rotorer

Surfar man runt på nätet inser man snabbt två saker: (1) Det har funnits många olika rotorer och Enigma-varianter. (2) Namngivning av olika rotorer och när de började användas är inte precis entydig. Jag har försökt sammanställa en datastruktur med alla rotorer inkl placering av notch och turnover namn och datum utifrån bland annat de här sidorna:

En sak jag dock inte hade en aning om var att det fanns en rysk/sovjetisk släkting till Enigma kallad Fialka.

Fialka

Enligt den här sidan kom första modellen av Fialka på 1930-talet och användes sedan i olika modeller i alla fall under stora delar av kalla kriget. Den vanligaste modellen verkar vara M-125-MN. Den stora skillnaden gentenmot Enigma är att Fialka hade 10 rotorer och med 30 tecken/rotor istället för de tre till fyra rotorer och 26 tecken för Enigma. Wikipedia har en sida om Fialka, men den tar bara upp M-125-modellen.

Jag hittar ingen analys av säkerheten i Fialka och att någon verkligen knäckt Fialka (och publicerat det). Den större mängden rotorer och tecken/rotor borde göra Fialka starkare än Enigma. Men utan en detaljerad analys går det bara att spekulera.

Och eftersom alla andra sidor påpekar det: Fialka betyder violett. Dock verkar det inte finnas några kopplingar till Japanska kryptomaskinen Purple.

Kul att lära sig lite mer om ett krypto till. Julkul!

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Trackbacks /
Pingbacks

  1. bcoran togel laos

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.