Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Skyddade PDF:er vs MacOS X » Kryptoblog

Skyddade PDF:er vs MacOS X

November 15th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Jag upptäckte i går en spännade finess i MacOS X.

Jag har en PDF-fil som jag vill kunna klippa ut och citera text ifrån. Jag använder Preview.app (Förhandsvisning.app på svenska) för att öppna filen. PDF-filen är dock skyddad från kopiering, så när jag kör Äpple-C för att kopiera texten kommer det upp en ruta som säger att Du har inte rätt att kopiera delar av dokumentet utan ett giltigt lösenord.

Så hur göra? Gå till Elcomsoft och skaffa en knäckare för PDF-lösenord? Installera en annan PDF-läsare med mindre stöd för säkerhestsfunktionerna i PDF - kanske ggv, ghostview skulle kunna fungera?

MacOS X har dock stöd för PDF inbyggt i OS:et. Det innebär bland annat att alla program automagiskt kan skriva ut till en PDF. Jag testade därför att helt enkelt att välja Arkiv|Skriv ut… och sedan i utskriftsrutan välja att skriva ut PDF-filen till en PDF.

Sedan öppnade jag den nya PDF-filen och voila! Inget lösenord behövs längre för att kopiera texten. Rent utseendemässigt ser jag ingen som helst skillnad på filerna. Däremot är den nya PDF:en något mindre.

Jag kollade med några Mac-rävar och fick reda på att detta är ett gammalt bustrick. På samma sätt har tydligen verktyget Color Sync Utility använts för att tvätta bort kopieringsskydd från PDF:er.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

 1. steelneck says:

  Samma sorts IQ-fiskmås som när man försöker göra skillnad på att “strema” och ladda hem.

  När jag hade läst halvägs och du fått igång en att tänka på hur man kommer runt det “trasiga”, så funderade jag kring att skriva ut till fil (post-script) och sedan öppna den filen med lämplig applikation. Men att konvertera PDF till PDF var ju ungefär samma sak. Hos mig på en linuxburk (kanske på din Mac också) så skulle kanske följande gjort samma sak som du gjorde:
  pdf2ps filen.pdf
  ps2pdf filen.ps

 2. Joachim says:

  😉

  Japp, ungefär samma. Skillnaden är att PDF->PDF gör att den behåller kapitelindelningar och annat, medan om man skriver ut till en PS-fil och sedan konverterar den till en PDF (vilket Mac:en villigt och gärna gör) tappar man det.

  Jag tyckte just att det över huvud taget gick att skapa en PDF av en PDF var rätt kul.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.