Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
FRA söker kryptolog » Kryptoblog

FRA söker kryptolog

August 22nd, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Bloggaren Karl Jonsson skriver att FRA söker en jurist. Men går man in på FRAs webbplats ser man att dom även har en ledig tjänst jag tycker är mycket mer intressant: FRA söker en kryptolog:


Enheten för Kryptoanalys söker kryptolog

ARBETSUPPGIFTER

Du kommer att ingå i en arbetsgrupp som studerar och löser komplicerade och stimulerande kryptologiska problem. Din uppgift blir att konstruera och analysera matematiska metoder, samt implementera dessa på stora beräkningskluster. Du kommer dels att lösa uppgifter enskilt, dels tillsammans med andra. Arbetet sker med stort eget ansvar och du får goda möjligheter att vidareutveckla och fördjupa dina kunskaper.

DIN KOMPETENS

Du har kunskaper motsvarande en forskarutbildning i datalogi, matematik eller annat matematiskt-naturvetenskapligt ämne. Du har goda kunskaper i programmering. Vi ser gärna att du har erfarenhet inom något eller några av följande områden:

* Datorarkitektur och maskinnära programmering, t.ex. VHDL, assembler. * Programmering och optimering av parallella program för superdatorer, t.ex. MPI. * Datakommunikation och datasäkerhet. * Kryptologi och kryptografiska standarder och protokoll. * Signalanalys och kommunikationsprotokoll.

(Attans vilket spännande jobb!)

Saker man kan gissa utifrån denna annons är att FRA antagligen arbetar med specialanpassade HW-implementationer för att accelerera sina beräkningar, troligen i första hand i FPGA:er (intresset för VHDL).

Vidare att FRA avser att arbeta med klustersystem snarare än maskiner med delat minne, därav intresset för Message Passing Interface (MPI). Det senare skulle kunna vara relaterat till den nya superdatorn från HP som fick sådan uppmärksamhet i våras.

Om nu bara FRA låg i Göteborgsområdet, och satsade på Verilog/SystemVerilog (som resten av mänskligheten) skulle detta vara riktigt, riktigt intressant.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

4 comments

 1. Matthew says:

  Jag har för mig att FRA har en anläggning utanför Göteborg, den kanske inte är lika välkänd för detektiven allmänheten så som Lovön.

  Mil.se brukar lägga ut lite jobb som kvalificeras inom kategorin “kryptologi” dock fanns inga lediga jobb för tillfället.

  Länk: http://www.mil.se/article.php?id=5541

 2. Linus N says:

  Det lär finnas mycket antenner i Rörvik, Onsala utanför Kungsbacka.
  http://www.goteborgsfria.nu/artikel/19641
  Chalmers har nåt rymdforskningsjox där också iofs.

 3. Joachim says:

  Aloha!

  Intressant!
  Onsala Space Observatory ligger 1.5-2 km söder om anläggningen i Rörvik (kände inte till den). Söker man på “rymdobservatorie, råövägen onsala” på hitta.se sätter den ut sin “plupp” i skogen, men scrollar man nedåt vänster en liten bit ser man den stora radomen:

  http://hitta.se/ViewDetailsPink.aspx?SearchType=4&wflWhite=1a1b&wflPink=4a&vad=rymdobservatorie&var=r%e5%f6v%e4gen+onsala&Vkiid=uLdEAdB4V9Utps+MuLVzoA%3d%3d&Vkid=10180525&isAlternateNumberResult=False

  Onsala Space Observatory har en egen webbplats med kartor m.m:
  http://www.chalmers.se/rss/oso-en

 4. Blaufish says:

  Lite VHDL och MPI klarar man ju buslätt, synd att det inte är i Göteborg ja!

  Hade ingen aning om att de där parabolerna var en FRA installation. Jag har för sjutton stått bara några metrar utanför gallret och tänkt “hmm? vad är det där för något?”... har för mig att det stod någon skylt om Telia eller så, räckte för att lura mig 🙂

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.