Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Kinas nya system för elektronisk övervakning » Kryptoblog

Kinas nya system för elektronisk övervakning

August 15th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Enligt en artikel på NY Times håller myndigheterna i södra Kina på att bygga upp ett helt nytt system för massiv elektronisk övervakning av sina medborgare. I staden Shenzhen planeras att sätta upp 20 000 kameror som även har stöd för ansiktsigenkänning.
Övervakningskameror i Shenzhen
Vidare skall stadens drygt 12 miljoner innevånare utrustas med ett elektroniskt boendekort. Kortet lagrar information som:

  • Namn och adress

  • Yrkeserfarenhet och betyg

  • Utbildningsnivå

  • Religion

  • Etnisk tillhörighet

  • Polisiär status

  • Medicinsk status och försäkringar

  • Kontaktinformation till hyresvärd

  • Reproduktionshistorik

  • Kreditstatus

Jösses!

Även om myndigheterna ser att all den informationen är bra att ha, och att det är ok att titta på all den högst privata informationen så innebär detta att stadens innevånare plötsligt riskerar att bli föremål för ID-stöld, inte bara på namn och adress, utan på information som kan leda till stor skada om den hamnar i fel händer.

Det man kan hoppas på är att om liknande idéer dyker upp här i Sverige slås det ner direkt, men med tanke på alla förslag som kommit och accepteras kan man ju bli en smula orolig. Ibland tappar man hoppet för mänskligheten…

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.