Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Banksäkerhet och Finansinspektionen » Kryptoblog

Banksäkerhet och Finansinspektionen

June 18th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Det har varit mycket i nyheterna i dag om banksäkerhet och nätbaserade bedrägerier. Skälet till mediauppmärksamheten är att Finansinspektionen (FI) presenterat en kartläggning över IT-bedrägerierna. Av de som skrivit om kartläggningen hittar vi DN som fokuserar på ökningen av antalet bedrägerier, IDG (narurligtvis) som både skriver om att FI kräver anpassad lagstiftning. Mer exakt kräver FI enligt IDG att:

Därför vill FI nu se en lagstiftning som lägger större delen det ekonomiska ansvaret på bankerna. Myndigheten kommer också att arbeta för att Konsumentombudsmannen tar upp frågor om friskrivningsklausulerna till rättslig prövning.

– Vi föreslår att man borde reglera detta, eftersom det inte är reglerat i dag och bankerna har stora möjligheter att friskriva sig. Sedan gäller det att hitta en rimlig balans i en sådan reglering, säger Kennet Bergh, enhetschef för kredit och operativa risker på FI.
 


IDG publicerar även en artikel som visar vilka branscher som är måltavla för attacker:

 IDGs bild på brancher som är utsatta för IT-bedrägerier

Enligt artikeln är den vanligaste formen av IT-bedrägerier kopplade till Phising. Även Dagens Industri (DI) har fångat upp FI:s kartläggning och tar i sin artikel upp bankernas förhållande gentemot sina kunder när ett bedrägeri har utförts. DI citerar Kenneth Berg från FI:

Flera banker lägger i sina avtal stor bevisbörda på kunden och det är något som kan diskuteras. Policyn har hittills varit en annan än den bankerna skulle kunna använda sig av 

Aftonbladet till sist tar upp FIs kartläggning i två artiklar. Den första, kallad Hotet mot nätbankerna ökar tar upp ungefär samma saker som de andra artiklarna, även om det låter mer hemskt och skrämmande. Den andra artikeln vänder sig till konsumenten och innehåller FI:s lista med säkerhetstips för att undvika problem på nätet:

1 Uppdatera regelbundet virusskydd och brandvägg på din dator.
  
2 Installera inte okända program på din dator.
  
3 Öppna inte bilagor i mejl som du inte vet vad de innehåller.
  
4 Var försiktig om du använder en annan dator än din egen.
  
5 Logga alltid ut från internetbanken när du inte använder den.
  
6 Lämna inte ut dina bankuppgifter, personuppgifter eller liknande till okända hemsidor.
  
7 Kontrollera alltid webbadressen till hemsidan där du ska skriva in personlig information, lösenord och liknande.
  
8 Besök inte din internetbank genom att klicka på en länk i ett mejl. Skriv istället in adressen i fönstret på webbläsaren.
  
9 Se till att din internetleverantör är pålitlig. Deras skydd är ditt främsta försvar mot så kallad pharming, när man flyttas till en webbplats utan att veta om det.
  
10 Kontrollera ditt saldo och transaktioner med jämna mellanrum och se till att allt stämmer. Gör en anmälan till din bank om något verkar felaktigt.

Dessutom: Berätta inte för andra vilket ditt lösenord är. Använd inte personlig information i lösenord. Och använd inte samma lösenord till flera olika tjänster.  Kul att se att FI:s rapport har fått ett så stort genomslag. Överlag tycker jag att rapporteringen i media har varit godkänd och saklig. Jag gissar att detta även kommer att uppmärksammas på TV-nyheterna i kväll – och snälla, snälla, snälla skippa Kraftwerkmusiken och närbilder på text som rullar på en monitor. Kan tidningarna skriva sakligt och relativt begripligt om IT-säkerhet utan att göra Sajber av det hela borde det gå att göra det på TV också.

(Fotnot: Nej, jag kollade inte vad Expressen har skrivit.) 

 

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Trackbacks /
Pingbacks

  1. best android phones under 200

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.