Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Floppyn är tillbaka – fast tvärt om » Kryptoblog

Floppyn är tillbaka – fast tvärt om

June 15th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Enligt en artikel på EE Times håller ett konsortium i Japan på att lansera ett nytt format kallat iVDR avsett för mobil datalagring, och det ser ut att bli en floppy:

 

Fast i dom här sitter spelaren i kasetten(!). Mer exakt innehåller kasetterna hårddiskar. Syftet med iVDR är att kunna erbjuda portabel och utbybar lagring av högre kapacitet och med större bandbredd än vad minneskort kan erbjuda. Användningsområdet för iVDR är olika typer av konsumentelektronik - från bärbara enheter, till fordon och vardagsrumsprylar. Den här bilden säger en hel del även om man inte kan Japanska:

 

Varför blogga om detta på Kryptoblog? Jo därför att iVDR (naturligtvis) inkluderar både säkerhetsfunktioner och funktioner för att skydda upphovsrättsligt skyddad media (DRM). Datat som lagras skyddas (naturligtvis) med AES-128. Jag hittar ingen information om kryptomod som används och om datat alltid är krypterat eller inte. Vidare finns ett PKI-system avsett för att autenticera enheter och kontrollera access till skyddat media. Så här är det tänkt att fungera (i stora drag):

 

Jag tror att det skall stå Plain contents, vilket tyder på att all data inte är krypterad. Kan användaren välja att skydda sitt media, eller är det bara upphovsrättsskyddat media som kan skyddas med media. Det är i alla fall svårt att just nu gissa huruvida iVDR är bra eller dåligt. Vi får vänta och se om standarden över huvud taget slår igenom och blir ett etablerat format. En observation jag dock tror att man kan göra är att det i dag inte går att presentera ett nytt lagringsformat utan att det finns med en säkerhetslösning.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. steelneck says:

    En DRM-pryl, bra eller dålig? Saker som saknar efterfrågan brukar floppa big time. Snälla tillverkare, ni kan väl börja sälja en pryl som tar ifrån mig rättigheter och begränsar vad jag kan göra med den. Näe, just det, så fort det finns en liknande produkt utan begränsningarna, så är den första passe över en natt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.