Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Micrsosofts datasyntes och integritet » Kryptoblog

Micrsosofts datasyntes och integritet

June 14th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

På en TED-konferens för ett tag sedan demonstrerade en forskare från Micrsoft Labs deras nya datasyntesverkyg Photosynth. Att Photosynth har fått mycket uppmärksamhet på Internet är en underdrift, men säkerligen högst välförtjänt. Att döma av demostrationen är det ett mycket kraftfullt verktyg för datassyntes (eller om man så vill datafusion) samt ett GUI/MMI för att intiutivt interaktivt arbeta med data. Helt klart väldigt imponerande. Allt är fint och soligt.

 

Men det jag inte hittar i högen av alla lovord är funderingar kring integritetsaspekter. Som demonstrationen visar dammsuger Photosynth stora databaser som Flickr, och kan sedan räkna ut hur ett komplext objekt ser ut, vilket i sig öppnar upp för att avslöja saker som kanske inte är avsiktliga. Men verktyget kan även räkna ut var de olika bilderna var tagna. Tänk dig att det inte är Notre Dame som är objektet i fråga, utan ditt hus, din vardag eller tom dig, vore inte så trevligt. Speciellt intressant i sammanhanget är att verktyget uppenbarligen automatiskt kan matcha och identifiera objekt i bilder.

 

Med rätt databas tror jag att Photosynth har stora möjligheter att bli ett makalöst bra verktyg för att i bevaka, spåra och ge stöd för att dra slutsatser om personer, händelser och organisationer, ett verktyg som fram till nu egentligen bara varit möjligt för poliserna i CSI.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. SixDays says:

    Som med alla program för databehandling kan den bara behandla vad den kan “se”, dvs den data som finns. Man får väl helt enkelt tänka på att beskära bilder man lägger upp samt kanske fucka upp bakgrunden med en gausisk oskärpa. Radial blur är ju roligt annars 😛

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.