Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
FreeBSD inför stöd för kryptot Camellia » Kryptoblog

FreeBSD inför stöd för kryptot Camellia

June 12th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

(Tipstack till Linus)

FreeBSD-projektet har meddelat att dom inför stöd för blockkryptot Camellia i CURRENT-versionen av FreeBSD:

Developers on the FreeBSD project worked with researchers from NTT to integrate their code, under a BSD license, into the CURRENT branch of FreeBSD, which will become the 7.0 release in the near future.

“The FreeBSD community will be able to interoperate with systems using the cipher in network protocols, such as IPsec, as well as having the cipher available when building products for use in Europe, a large IT market,” said FreeBSD developer George V. Neville-Neil.


Camellia är ett symmetriskt blockkrypto specificerat av NTT. Kryptot är ett av de krypton som godkänts av både Europeiska NESSIEprojektet och Japanska CRYPTREC. Kryptot har bland annat specificerats för användning i både SSL/TLS och IPsec genom RFC 4312 och RFC 4132. Här hittar du dessutom specifikationen för Camellia. Camellia är ett symmetriskt blockkrypto med stöd för 128, 192- eller 256-bitars nycklar. Kryptot är i grunden ett Feistel-krypto med 18 till 24 interna iterationer och har konstruktionsmässigt flera likheter med AES.

Kryptot ägs alltså av NTT, men NTT har en royaltyfri licens för Camilla och sina andra algoritmer. Webbplatsen för NTT:s lab för IT-säkerhet innehåller inte bara mer information om Camellia, utan även andra krypton som man utvecklat.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.