Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Dags att säkra Sveriges Internetresurser » Kryptoblog

Dags att säkra Sveriges Internetresurser

April 29th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Patrik Wallström har bloggat om att Krisberedskapsmyndighetens webbplats klappade ihop av den trafik som genererades under veckans samordningsövning. Det är iofs bra att övningar visar på att det finns brister, men att webbplatsen inte ens pallade för den trafik som de inblandade parterna genererade är riktigt illa.

Att detta inte är ett inhemskt problem visar bland annat de attacker mot Estländska myndigheters webbplatser som just nu pågår. Och det viktiga är att det inte bara handlar om överbelastningsattacker, utan webbplatser kidnappas, webblatser ersätts av falska webbplatser och annat elände.

Detta är ett allvarligt problem. Just nu går en reklamsnutt på radion om att man kan deklarera på nätet samt tanka ner information och blanketter från Skatteverket. Men vad skulle hända om Skatteverkets webbplats de närmaste dagarna antingen blev utslagen, eller om någon hackade webbplatsen och bytte ut sidan om avdrag under inkomst av tjänst? Skulle kunna skapa mycket oreda.

Skall vi kunna lita på information och tjänster från myndigheter som levereras elektroniskt över Internet behöver dom byggas på ett mycket mer robust sätt. Men elektroniskt distribuerad samhällsinformation behöver kompletteras med vettiga autenticieringsmekanismer. Kurt Erik Lundqvist från Netnod höll en bra presentation om detta på förra årets version av Internetdagarna. Tyvärr verkar det som samordningen mellan myndigheterna jag inbillar mig krävs för att åstadkomma dett saknas. Kanske har Gunnar Wetterberg rätt.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.