Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Outsourcing, meddelarskydd och säkerhet » Kryptoblog

Outsourcing, meddelarskydd och säkerhet

February 25th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

För ett par dagar sedan väckte Patrik Wallström (Pawals) bloggpostning om att SVT outsourcat sin spamkontroll till ett företag i England ett visst rabalder. Efter att TT uppmärksammat Pawals postning dök nyheten bland annat upp i Svenska Dagbladet. Skälet till attt det blev uppmärksamhet är diskussionerna om att FRA skall få avlyssna datatrafik som passerar sveriges gränser. Eftersom SVTs trafik SPAM-filtreras i England passerar trafiken (minst) två gånger över gränsen. Här finns därför en potentiell krock mellan meddelarskyddet och FRAs avlyssning. Detta bekymmer har uppmärksammats av Svenska Journalistförbundet som vädjar till Riksdagen att stoppa lagförslaget som ger FRA rätt att avlyssna datatrafik som passerar sveriges gränser.
Bloggaren Calle Lindström har i god journalistisk anda kollat vilka andra tidningar som använder utländskt placerade IT-resurser. Listan är lång, och sannolikt inte komplett:Jag håller helt med om att det här finns ett potentiellt problem mellan meddelarskydd och FRA:s avlyssning, inte minst mentalt är det problematiskt att mail med information, (för att ta ett hypotetiskt exempel) problem inom FRA som skickas av en medarbetare till SVT skulle kunna komma FRA till del. Men det jag tycker är det intressanta här är vad SVT:s inköpta SPAM-hantering pekar på: IT-säkerhet är inte en ledningsfunktion.

SPAM-filtrering är en tjänst man köper in på samma sätt som man hyr en kopiator från Carl Lamm. SVT:s kommentar till Pawals avslöjande är symptomatiskt:

Vi kommenterar inte vilken väg vår e-post tar. Det är en helt företagsintern sak, säger Niklas Ahlgren vid SVT:s kommunikationsavdelning. (SvD)

IT-säkerhet, där SPAM-hantering ingår är uppenbarligen en administrativ funktion som upphandlas och ingen analys av konsekvenserna har genomförts. Ledning är inte informerad för att ledningen inte bryr sig. Tydligen är det även förbjudet att använda kryptering för epost på SVT, detta troligen för att brandväggen (som även den antagligen är upphandlad på motsvarande sätt) då inte kan undersöka innehållet. Därmed krockar en säkerhetsåtgärd med en annan säkerhetsåtgärd. Listan över dagstidningar, där de flesta är mindre lokaltidningar som ofta brottas med dålig ekonomi tyder på att pris sätts före analys av konsekvenser. Säkerhet på djupet, ett sunt säkerhetstänkande, journalistiska principer och meddelarskydd sätts ur spel. Men SPAM-hanteringen blev iaf billig.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. Monk says:

    Det är i princip omöjligt att veta om den trafik man genererar passerar sveriges gräns eller ej, och detta oavsett om man själv är i sverige och mottagaren också är lokaliserad till sverige.
    Att båda är lokaliserade till sverige medför därmed bara en falsk trygghet som gör att man inte vidtar de säkerhetsmässiga aspekter som är behövliga.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.