Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Intels nya instruktioner kan ge förbättrad säkerhet » Kryptoblog

Intels nya instruktioner kan ge förbättrad säkerhet

February 25th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Intel har presenterat kommande utökningar av instruktionsuppsättningen för x86-processorer. De flesta nya instruktioner är kopplade till utökat stöd för vektorberäkningar. Streaming SIMD-extensions 4 (SSE4) innehåller i flera nya instruktioner avsedda att stödja 3D-acceleration och grafikspråk som CG. Så långt egentligen inget nytt, utan mer en evolution på tidigare instruktsutökningar.

Det intressanta är istället ett antal instruktioner avsedda att accelerera applikationer och då mer specifikt olika typer av mönstermatchning och integritetskontroll:

  • Fyra instruktioner för strängmatchning. Är en del av SSE4, dvs implementerade som SIMD-instruktioner. Ger stöd för acceleration av signaturmatchning, zlib-kompression m.m.

  • En instruktion för CRC-beräkning för acceleration av integritetskontroll på data.

  • En instruktion för att räkna antalet ettor i en datamäng. Ger stöd för att accelerera databasuppslagningar etc.

Som alltid måste applikationerna, och därmed kompilatorerna uppgraderas för att utnyttja dessa instruktioner. Men i en tid när scanning av virus, paketinspektion, signaturmatchning kräver allt mer resurser för att städa undan elak kod kan detta vara en steg framåt. För den som vill läsa mer finns ett PDF-dokument från Intel som beskriver utökningen.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.