Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Regeringen smyger med nya regler för FRA » Kryptoblog

Regeringen smyger med nya regler för FRA

January 20th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Sedan en tid tillbaka pågår en ganska häftig debatt om de nya lagar som reglerar FRAs verksahmet som föreslagits. Jag har inte bloggat om detta så mycket innan. Skälet är att jag faktiskt inte vet var jag står i frågan. Jag tänker bland annat så här:

  • Ja, det är ännu ett intrång på den personliga integriteten, och jag saknar information om faktiskt nytta och inte minst kostnad och omfattning av lagring och analys som krävs för att avlyssningen skall vara användbar.

  • Ja, det blir jättesvårt att dra gränsen för vilken trafik som får avlyssnas och inte. Hur datatrafik flödar är inte lätt att avgöra och även rent inhemsk trafik tar ibland genvägen via utlandet.

  • Men helt klart är att allt mer information skickas på andra sätt än med radio. Och om information som kan vara avgörande för rikets säkerhet även den allt mer sällan skickas med radio, och finns det ett vettigt skäl att ha signalspaning måste vi tillåta att det sker även för andra kommunikationsfomer.

En fråga jag ställer mig är dock hur mycket intressant information som går att få ut. Jag utgår ifrån att alla riktiga skurkar som kan utgöra ett väsentligt hot mot rikets säkerjet sedan länge använder bra krypto. Trafikanalys kan naturligtvis ge en hel del information.

Nå. Det jag dock inte tycker om med hela den här affären är hu regeringen verkar handla. Ett stort antal kritiska instanser – exempelvis SÄPO, Justitiedepartementet, Registernämnden, Justitiekanslern ser stora problem och faror – inte minst möjliga brott mot såväl grundlagen som Europakonventionen. Dessa som jag uppfattar det tunga och i sak insatta instanser viftas bort med uttryck som revirpinkeri av regeringen. Vidare verkar regeringen försöka smyga igenom lagförslaget!

Skall vi inskränka integriteten och ta fram verktyg för att skydda vår demokrati skall vi göra det på rätt sätt – genom att följa den demokratiska processen, genom saklig debatt, analys och genom att följa lagen. Allt annat är, anser jag pinsamt. Tål inte lagförslaget att utsättas för dagsljus är det antagligen inte ett speciellt lämpligt verktyg för att skydda oss – och detta verkar regeringen vara medveten om.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.