Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Frenologi – nej biometri » Kryptoblog

Frenologi – nej biometri

January 18th, 2007 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Här kommer en ny biometripryl som hämtad direkt från B-films SciFi-världen: Biometri baserad på dina hjärnvågor. Grundtanken är att det mönster av elektrisk aktivitet som går att mäta upp hos din hjärna är unikt. Genom att registrera ditt mönster kan man sedan använda matchning vid efterföljande avläsningar för att identifiera dig. Låter väl bra, eller? Kanske inte – så här skall avläsningen gå till:

The authentication system requires a user to have EEG measurements taken beforehand with further measurements for each authentication test. This is done via a removable cap, which communicates wirelessly with a computer that analyses the data gathered. The cap has fewer electrodes than are normally used for EEG measurements, but can still provide enough information for authentication, according to Tzovaras.

Currently users must sit quietly with their eyes shut during each test. “We ask them to close their eyes and not speak”,” Tzovaras says, which provides “a much clearer picture”.


Hmmm, sitta med en badmössa på huvudet, blunda och inte tala låter kanonsmidigt. Kanske något för SAS att satsa på, nu när flygsäkerheten skall säkras upp med biometri. Fördelen gentemot fingeravtrycksbaserad biometri är ju att man förhoppningsvis inte lämnar sitt unika hjärnmönster efter sig i vardagen. Då har det nog hänt något hemskt.

Visst, mer allvarligt sett är det intressant att man säger sig kunna identifiera individer genom att mäta hjärnmönster – den teknologin pekar på intressanta resultat i förmågan att detektera och tolka hjärnmönster över huvud taget. Men den praktiska användningen för säkerhetsapplikationer är än så länge ganska otrolig. Jag noterar även att det faktiskt inte står hur unikt det mönster man kan mäta upp faktiskt är. Är det mer unikt än ett fingeravtryck eller en pinkod? Går det att förändra, eller fejka mönstret? Det kanske räcker med att titta i kors för att byta identitet…

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.