Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Årets virus 2006 » Kryptoblog

Årets virus 2006

December 21st, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Panda Software har tittat tillbaka på virusåret 2006 och utsett vinnaren i olika kategorier. Resultatlistan är en intressant och kul läsning som väl speglar utvecklingen av virus och annan elak kod som är inblandad i phising, skyddar sig själv mot annan elak kod m.m. Några av vinnarna är dom här:

The most competitive. Once the Popuper spyware has installed itself on a computer, it runs a pirate version of a well-known antivirus application. Far from trying to do the user a favor, it is actually trying to eliminate any possible rival from the computer. It seems that the fight for supremacy has also reached the world of Internet threats.

The most diligent. In general, phishing messages are aimed at gathering confidential information such as credit card numbers or account access details in order to steal money. However, this isn’t the case with BarcPhish.HTML, which goes much further, collecting information including expiry dates, CVVs (Card Verification Value), last names, membership numbers, five-digit codes, account numbers, etc. No doubt the creator was thinking “better too much than too little…”

The most archaic. Seemingly there are still some retro virus creators around. Whoever created the DarkFloppy.A worm appears not to have heard of e-mail, instant messaging or P2P systems, as the propagation methods they’ve chosen to spread this malicious code is… floppy disks. Not much chance of a massive epidemic then, is there?

The most deceitful. SafetyBar supposedly offers security information and anti-spyware downloads. However, the problem is that once downloaded, these programs then warn the user that the computer is infected by non-existent threats.


Många märkliga problem blir det…

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. Stoffe says:

    Känns lite märkligt att läsa en post som denna via Gnuheter… jag bytte till Linux (numera Ubuntu) för några år sen och ser givetvis inte till dessa problem. Det som slog mig är att jag är så ute ur loopen att jag inte har en aning om vad som finns för virus, ja, faktum är att jag nästan glömt bort dem annat än som ett vagt minne från förr.

    Inte menat som nån form av propaganda, folk får köra vad de vill och har säkert goda skäl till detta, men det var lite av en tankeställare att man kan, idag, 2006, leva ett liv där både arbete och fritid består till stora delar av datoranvändande men ändå “glömma” bort att det finns virus. Antar att Mac-användare kan känna ungefär det samma.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.