Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Upp och nervända världen » Kryptoblog

Upp och nervända världen

December 20th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Är det någon juristkunnig som kan hjälpa mig att förstå resonemangen bakom  följande beslut:

Skånepolisen har haft en databas, kallad Y-databasen. Y står för yrkeskriminella och databasen har varit ett hjälpmedel för polisen i sitt arbete med att fokuserat på grovt kriminella yrkesbrottslingar. Totalt har Skånepolisen haft information om ca ett hundra personer i databasen. Nu har Datainspektionen beslutat att Y-databasen skall stoppas. Motiveringen från Datainspektionen är att:

att hålla koll på yrkeskriminella, är för allmänt hållet och innebär att uppgifter kan blir kvar i registret hur länge som helst, något som strider mot reglerna.

Samtidigt har Datainspektionen precis gett Antipiratbyrån och IFPI rätt att fortsätta att registrera IP-nummer (som enl Datainspektionen själv skall anses vara en personlig handling) om misstänkta fildelare. Antipiratbyrån och IFPI får fortsätta att samla IP-adresser fram till 2008, och får dessutom nu även lagra information som tidigare lämnats till polisen. Antipiratbyrån och IFPI har tidigare pratat om att dom samlat in tusentals IP-adresser över fildelare, vilket i jämförelse med polisens mängd känns allt annat än specifik och riktat. Till skäl för beslutet anför Datainspektionen följande:
Datainspektionen bedömer att organisationernas insamling av bland annat IP-nummer inte innebär någon otillbörlig kränkning av den personliga integriteten. Båda organisationerna har i uppdrag att tillvarata sina medlemmars ekonomiska och rättsliga intressen.

Mao. Polisen får i sitt arbete att fokusera på en liten grupp yrkeskriminella inte använda datorer för att samla in sitt material. Men ett par privata organisationer, som samlar in berg av data om Svenska privatpersoner får masslagra information och nu även behålla den. Hur går detta ihop? Massövervakning är ok, men i de fall det finns skäl att tro att specifika personer begår brott är det inte ok?

Hur hamnade vi här? Vem vände på världen så vett och reson rann ut? ... Å andra sidan blir påfund som EU:s förslag och Bodströms favoritleksak datalagringsdirektivet mycket mer begripligt…

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. Karl Hedblom says:

    Ja, man vet inte om man ska skratta eller gråta… Snacka om att göra bort sig totalt…

    Jag trodde privatspanarna dog ut med Ebbe Karlsson (fick inte han nåt straff förresten)

    Var e logiken? Jag har kollat besluten på datainspektinens hemsida (om att låta piratjägarna hållas) och fattar ingenting… Där ligger inte beslutet om polisen, men jag fattar inte hur piratjägarna kan ha “berättigade ändamål” om polisen INTE har det… Aj, de e så sjukt så det gör ont…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.