Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Exjobb om strömkrypton » Kryptoblog

Exjobb om strömkrypton

November 22nd, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

John Mattsson, student vid KTH har gjort ett exjobb om design av strömkrypton. I exjobbet har John säkerhetsmässigt utvärderat strömkryptot Polar Bear som är ett av två Svenska bidrag till eSTREAM. Vidare har John tagit fram en ny, prestandaoptimerad implementation av Polar Bear. Så här ser sammanfattningen i rapporten ut:

På grund av bristen på säkra och effektiva strömkrypton driver ECRYPT (ett fyra år långt EU-projekt) ett delprojekt kallat eSTREAM för att identifiera nya strömkrypton lämpliga för implementation. Polar Bear, en av kandidaterna, är ett nytt strömkrypto skapat av Johan Håstad och Mats Näslund. I denna uppsats presenterar vi den första kända attacken. Det är en guess-and-determine attack som bestämmer det initiala tillståndet med en tidkomplexitet på O(278.8).

Vi föreslår att liknande attacker undviks genom att den dynamiska permutationen blandas under nyckelschemat. Ytterligare förlag förstärker säkerheten och förbättrar prestandan vid långa sekvenser. Den updaterade Polar Bear-specifikationen kommer att bygga på dessa förslag. Vi har också optimerat källkoden, vilket nästan fördubblar prestandan. Vi har inte hittat några andra svagheter i designen, och Polar Bear verkar stå emot alla kända typer av attacker.


I sitt arbete har John alltså visat att den svaghet som tidigare upptäckts i Polar Bear går att åtgärda genom att modifiera förmixningen till att vara nyckelberoende. John har utifrån detta presenterat en modifierad, snabbare version av kryptot kallat Pig Bear.

Det är roligt och spännande att läsa ett Svenskt exjobb om krypto. Johns rapport innehåller även en utmärkt introduktion till krypto samt bra beskrivningar av moderna attacker. Om du är intresserad av kryptoteknik tycker jag att du skall titta närmare på Johns exjobb.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

 1. Mattias says:

  Det finns några andra svenska exjobb om krypton.
  T.ex. utförde Gustaf Dellkrantz 2003 (KTH) en kryptoanalys om
  KHAZAD och Safer++ algoritmerna (blockkrypton).

  Detta kan läsas på:
  http://www.nada.kth.se/utbildning/grukth/exjobb/rapportlistor/2003/rapporter03/dellkrantz_gustaf_03110.pdf

 2. Joachim says:

  Aloha!

  Tack Mattias för det tipset!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.