Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Spot – Ett litet minne med stora möjligheter (och risker?) » Kryptoblog

Spot – Ett litet minne med stora möjligheter (och risker?)

October 11th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

HP har precis presenterat en helt ny teknologi kallad Spot. Spot är ett minneschip utrustat med en antenn och styrlogik direkt på den 2×4 mm stora kretsytan:

Det man direkt funderar på är vad som skiljer Spot från RFID. Enligt HP är det flera saker som skiljer:

  • Antennen är integrerad direkt på kretsytan.

  • Spot kommunicerar på 2.45 GHz, till skillnad från RFID som kommunicerar på 13.56 MHz. Den högre frekvensen innebär bland annat möjligheter till högre banbredd (dvs kommunikationshastighet).

  • Läsavståndet är ca 1 mm, till skillnad från upp till 30 cm för passiva RFID-taggar.

  • Kretsen lagrar minst 512 kByte, upp till flera MByte. RFID-kretsar lagrar ett fåtal kByte.

HP tänker sig flera olika applikationer för Spot, exempelvis ljudfiler integrerade i foton, patientbrickor med journalinformation och många andra smarta lösningar.

För att detta skall fungera måste Spot-kretsarna vara billiga. HP säger att dom räknar med att 1 USD/krets är fullt möjlig, ett pris jag tror är för högt. (RFID-taggar är redan i dag mycket lägre än så.)

Det vi alla naturligtvis funderar på är hur säkert Spot är? Tyvärr berättar inte HP så mycket om hur datat skyddas, både på kretsen och vid aväsning. Det korta avståndet för HP dock fram som en egenskap som gör Spot säker. Tyvärr visar RFID att även passiv avläsning kan nå mycket längre än man skulle kunna tro.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.