Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Ny rapport om från Symantec » Kryptoblog

Ny rapport om från Symantec

October 1st, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Symantec har släppt sin tionde rapport om IT-säkerhetshot. Den här rapporten behandlar utvecklingen under första halvåret 2006. Rapporten redovisar en mängd statistik och fakta om olika typer av problem:

  • Symantec detekterade drygt 2000 ej tidigare observerade attacker, vilket representerar 18% av all elak kod som fastnade i Symantecs honungsfällor.

  • Antalet detekterade phisingförsök under perioden var 157000, en ökning med 81% från föregående period. Av dessa var 80% riktade mot olika typer av finansiella tjänster.

  • Andelen skräppost (spam) var 54%, en ökning från förra persioden då andelen skräppost var 50%.

  • Med 47% av alla attacker riktade mot sig var Microsofts webbläsare Internet Expolorer den webbläsare mest utsatt för attacker. Med en medeltid på nio dagar är Microsoft den leverantör som är långsammast med att fixa säkerhetsproblem i sin webbläsare.

  • Peking är den stad i världen där det finns flest datorer infekterade med botprogram, dvs dom går att fjärrstyra. Största andelen styrcentraler för botar finns i USA.

För att sammanfatta så ökar andelen spam, antalet attacker ökar och antalet försök att med phising komma över pengar ökar väsentligen explosionsartat.

När det gäller den snabbt ökande mängden nya svagheter bedömer Symantec att detta beror på en ökad användning av, och allt bättre fuzzerprogram som automatiserar jakten på svagheter.

Ingen ljusning i sikte alltså och med få glädjeämnen – Symantecs rapport är en allmänt mörk läsning. MEN det är en viktig rapport för den visar hur IT-säkerhetsläget ser ut och problemen försvinner inte för att vi blundar och tänker på något annat. Jag tycker att Symantec gör ett bra jobb som på detta vis kontinuerligt redovisar utvecklingen.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.