Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Mistletoe – LISP och XML i brandväggschip » Kryptoblog

Mistletoe – LISP och XML i brandväggschip

September 7th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Jag sprang på ett nytt kretsföretag som verkar intressant – udda och intressant: Mistletoe Technologies. Mistletoe har utvecklat ett system på chip (SoC) avsett att agera som plattform för brandväggar, VPN- och UTM-system. Det som skiljer Mistletoes chip från många andra chip är att den använder en del teknologi man sällan ser i kretssammanhang.

Att döma av olika artiklar (Mistletoe berättar inte speciellt mycket på sin webbplats) så är det unika i Mistletoes system hårdvaruimplementerade LISPtolkar(!). Tolkarna behandlar inkommande paket som instruktioner, och utifrån en formell grammatik för acceptebel trafik, en grammatik specificerad i XML, hanteras trafiken på olika sätt. Fördelen med detta är enligt Mistletoe att man kan få mycket höga prestanda, både vad gäller genomströmning och mängd regler och inspektioner som kan utföras. Resultatet blir att det går att bygga avancerade UTMsystem för Gbit-trafik för kostnader som prismässigt ligger långt under system från exempelvis Cisco.

Det finns flera artiklar om Mistletoes krets och hur den fungerar, exempelvis från EE Times, InformationWeek och networkZONE. Den sista artikeln innehåller även ett tänkt schema för en brandvägg baserad på Mistletoes krets:


Marvells switchkrets i figuren är en enkel åttaportars switch med stöd för en extern enhet att lämna information om hur trafiken skall hanteras. Så långt en snygg och enkel lösning. Dock är jag lite tveksam (xenofob är kanske ett bättre uttryck) vad gäller konceptet med LISP-maskiner och formell grammatik beskriven i XML. Som networkZONE-artikeln uttrycker det:

The fact that Mistletoe’s RDX engine does not program like any standard processor is at once its greatest technical strength and its greatest marketing weakness. There are many examples of brilliant, but non-standard processing architectures (such as Freescale’s ingenious reconfigurable compute fabric) which have failed to thrive in a market that’s increasingly dominated by official and unofficial standards. Even processors which use extensions of standard architectures for their performance gains (such as Stretch’s Tensilica-based configurable array processor) have had some tough sledding before they finally found a few key customers.

Fortunately, there are exceptions: oddball processors which have succeeded, such as PicoChip’s massive DSP array, which is enjoying many design wins in the wireless arena thanks in equal parts to its enormous processing power and its strong suite of development tools. Likewise, Xelerated’s family of wicked-fast pipeline packet processors is at least enjoying some level of market acceptance.


Det är alltså inte givet hur det kommer att gå för Mistletoe. Att döma av artiklarna ser dom ut att kunna erbjuda mycket bra prestanda och funktionalitet, frågan är dock om det räcker för att övervinna problemet med att lansera ett nytt koncept som ställer krav på utvecklare som skall använda deras kretsar i sina system. Här kan Mistletoe själva hjälpa till med bra kundstöd. Och att döma av pressreleaser har Mistletoe i alla fall lyckats sälja in sina kretsar till några stycken utrustningsleverantörer, den största av dessa antagligen Force 10 Networks.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.