Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
IB-agent idiotförklarar Bodström » Kryptoblog

IB-agent idiotförklarar Bodström

August 20th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

I en artikel på Aftobladet skriver den fd IB-agenten Donald Forsberg om hot mot vårt samhälle och hur man effektivt arbetar med övervakning.


(Donald Forsberg – en livs levande IB-agent)

När det kommer till justitieminister Bodströms och regeringens ansträngningar för att införa datalagring och hemlig avlyssning skräder inte Donald orden:

  Istället för att gå på de som utgör problemet och leta efter denna typ av individer, ska man börja registrera och snoka runt varenda person i Sverige. Det är dumt och dyrt. Dessutom kommer man att missa målet och mängder av oskyldiga kommer istället att råka illa ut. Så går det när historielösa amatörer själva ska leka polis.
  De monstruösa dataregister som nu ska byggas upp kommer aldrig att kunna bli det skarpa verktyg man tror. Förutom att man slösar bort mängder av ekonomiska och personella resurser kommer tabbarna att bli alltför många och missarna legio.

Donald tar i sin artikel upp även de många sätt som finns att skydda sig mot övervakning. Från kodspråk, mobiler inköpta av bulvaner till kryptering och gömda meddelanden. (Jag gissar dock att Aftonbladets rättstavning har spelat ett spratt då tekniken att gömma meddelanden i artikeln kallas för stenografi, inte steganografi.)

Jag vet inte vad jag skall tycka om gamla IB-agenter (att döma av artikeln verkar Donald fortfarande anse att personerna som registrerades av IB är landsförrädare). Men uppenbarligen är Donald insatt i hur tekniska system fungerar och har erfarenhet av teknisk spaningsverksamhet. System av den här typen är ineffektiva, kostar en orehörd massa pengar och resurser, blir trubbiga och allmänt kassa verktyg som läcker information. Chansen att Donalds åsikter och erfarenheter skulle tas på allvar, speciellt av politiker som redan verkar ha bestämt sig, är tror jag tyvärr extremt liten.

(Jag noterade i dag att Folkpartiet till och med gjort införandet av hemlig avlyssning till en valfråga då det är ett av deras nyheter från framtiden dom kör med i sin valreklam.) En sista sak värd att tänka på är att vi i Sverige har fri bevisprövning. Vad som helst kan åberopas i en rättegång. Skall bli intressant att se när sidoinformation börjar läcka in i rättegångar. Ja, jag vet att material skall förstöras, men hur troligt är det att det kommer att ske till 100%, egentligen?

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.